Standardom se opisuje celoukupni proces za razvoj senzorskog profila. Senzorski profili mogu biti uspostavljeni za proizvode kao što su hrana i napici, i mogu takođe biti korisni u studijama ljudske spoznaje i ponašanja. Neke od primena senzorskog profilisanja su: za razvoj i izmenu proizvoda, za definisanje proizvoda, za proizvodni ili trgovački standard u smislu njegovih senzorskih osobina, za proučavanje i produžavanje roka upotrebe; za definisanje referentnog svežeg proizvoda pri ispitivanju roka upotrebe; za upoređivanje proizvoda sa standardom ili sa drugim sličnim proizvodima na tržištu ili u razvoju, za mapiranje uočenih osobina proizvoda radi njihovog povezivanja sa faktorima kao što su instrumentalne, hemijske ili fizičke osobine i / ili za prihvatanje od strane potrošača; za karakterizaciju odstupanja mirisa ili ukusa u uzorku vazduha ili vode po vrsti i intenzitetu (npr. u studijama zagađenja).
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 13299:2012
95.99
Повучен
21. 9. 2016.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 13299:2016