Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 13299:2012

Senzorske analize - Metodologija - Opšte uputstvo za uspostavljanje senzorskog profila

Sensory analysis - Methodology - General guidance for establishing a sensory profile (ISO 13299:2003)
25. 7. 2012.
95.99   Povučen   21. 9. 2016.

Опште информације

95.99     21. 9. 2016.

ISS

E034-12

Evropski standard

67.240  

engleski  

Kupovina

Povučen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Standardom se opisuje celoukupni proces za razvoj senzorskog profila. Senzorski profili mogu biti uspostavljeni za proizvode kao što su hrana i napici, i mogu takođe biti korisni u studijama ljudske spoznaje i ponašanja. Neke od primena senzorskog profilisanja su: za razvoj i izmenu proizvoda, za definisanje proizvoda, za proizvodni ili trgovački standard u smislu njegovih senzorskih osobina, za proučavanje i produžavanje roka upotrebe; za definisanje referentnog svežeg proizvoda pri ispitivanju roka upotrebe; za upoređivanje proizvoda sa standardom ili sa drugim sličnim proizvodima na tržištu ili u razvoju, za mapiranje uočenih osobina proizvoda radi njihovog povezivanja sa faktorima kao što su instrumentalne, hemijske ili fizičke osobine i / ili za prihvatanje od strane potrošača; za karakterizaciju odstupanja mirisa ili ukusa u uzorku vazduha ili vode po vrsti i intenzitetu (npr. u studijama zagađenja).

Životni ciklus

TRENUTNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 13299:2012
95.99 Povučen
21. 9. 2016.

REVIDIRAN OD

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 13299:2016

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 13299:2010

Identičan sa ISO 13299:2003