Mikrobiologija hrane i hrane za životinje — Metoda koja se zasniva na lančanoj reakciji polimeraze (PCR) u realnom vremenu za otkrivanje patogenih mikroorganizama u hrani — Horizontalna metoda za otkrivanje Escherichia coli koja proizvodi šiga toksin (STEC) i određivanje serogrupa O157, O111, O26, O103 i O145
Microbiology of food and animal feed - Real-time polymerase chain reaction (PCR)-based method for the detection of food-borne pathogens - Horizontal method for the detection of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and the determination of O157, O111, O26, O103 and O145 serogroups (ISO/TS 13136:2012)
U ovoj tehničkoj specifikaciji opisana je identifikacija Escherichia coli koja proizvodi šiga toksin (STEC) otkrivanjem sledećih gena: a) osnovni virulentni geni STEC-a, stx-gen i eae-gen b) geni koji su povezani sa serogrupama O157, O111, O26, O103, i O145. U svakom slučaju kada se jedan ili oba stx-gena detektuj/detektuju, pokuša se izolacija soja.