Објављен
Ovim dokumentom se utvrđuju pravila za pripremanje uzoraka ribe i proizvoda od ribe i njihovih suspenzija za mikrobiološko ispitivanje onda kada je za te uzorke potrebno pripremanje drugačijom metodom od one opisane u ISO 6887-1. Standardom ISO 6887-1 definišu se opšta pravila za pripremanje početne suspenzije i razblaženja za mikrobiološko ispitivanje. Ovaj dokument uključuje posebne postupke za uzorkovanje sirovih mekušaca, plaštaša i bodljokožaca iz zone primarne proizvodnje.
NAPOMENA Uzorkovanje sirovih mekušaca, plaštaša i bodljokožaca iz zone primarne proizvodnje obuhvaćeno je ovim dokumentom u većoj meri nego standardom ISO 13307 kojim se utvrđuju pravila uzorkovanja iz primarne faze proizvodnje na kopnu.
Ovaj dokument isključuje pripremanje uzoraka za potrebe metoda ispitivanja za određivanje broja i metoda ispitivanja za otkrivanje onda kada su pojedinosti pripremanja utvrđene u odgovarajućim međunarodnim standardima (npr. ISO/TS 15216-1 i ISO/TS 15216-2 za određivanje virusa hepatitisa A i norovirusa korišćenjem RT-PCR u realnom vremenu). Ovaj dokument je pred¬viđen da se koristi zajedno sa ISO 6887-1. On se primenjuje na sledeću sirovu, prerađenu, ili zamrznutu ribu, školjkaše, kao i njihove proizvode (videti Prilog A za klasifikaciju glavnih taksonomskih kategorija).
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 6887-3:2008
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 6887-3:2017
60.60
Стандард објављен
31. 8. 2017.