Објављен
Ovim međunarodnim standardom obezbeđuje se tabela u kojoj je nabrojano pet glavnih, različitih kategorija nedostataka za koje se smatra da su potencijalno prisutni u sirovoj kafi kojom se trguje sirom sveta, bez obzira na vrstu, varijetet i obradu (mokru ili suvu) nakon berbe.
Ova tabela pokazuje uticaj takvih nedostataka na gubitak mase i senzorska svojstva primenom koeficijenata (0), (0,5) i (1). Svakom nedostatku se dodeljuje jedna od tih vrednosti u zavisnosti od toga koliko ozbiljno on utiče na prethodno pomenute karakteristike. Na taj način konačna ocena može postati koristan alat za strane uključene u trgovinu i takođe, daje kupcu dobar pokazatelj kvaliteta predmetne sirove kafe. Definicije se mogu koristiti za utvrđivanje uslova bilateralnih ugovora o nabavci ili za klasifikaciju proizvodnih partija kafe za prezentaciju kupcima sirove kafe ili na berzi.
ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 10470:2019
90.60
Завршетак поступка преиспитивања стандарда
4. 3. 2023.