Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру

Microbiology of the food chain - Horizontal method for the enumeration of coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species) - Part 1: Method using Baird-Parker agar medium (ISO 6888-1:2021)
30. 9. 2021.
29. 3. 2024.

Опште информације

60.60     30. 9. 2021.

ISS

E034-9

Европски стандард

07.100.30  

енглески   српски  

Куповина

Објављен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Овим документом утврђује се хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока бројањем колонија добијених на чврстој подлози (подлога по Берд-Паркеру), после аеробне инкубације на 34 °C до 38 °C и потврђивања реакцијом коагулазе.
Овај документ се примењује на:
– производе намењене за исхрану људи;
– производе намењене за исхрану животиња;
– узорке из животне средине у зони производње и руковања храном и храном за животиње; и
– узорке из фазе примарне производње.
Ова хоризонтална метода првобитно је развијена за испитивање свих узорака који припадају ланцу хране.
Због велике разноликости производа у ланцу хране, могуће је да ова хоризонтална метода није у свим појединостима одговарајућа за све производе. Међутим, очекује се да ће потребне модификације бити сведене на минимум тако да не буде значајних одступањем од ове хоризонталне методе.
На основу информација доступних у време објављивања овог документа, не сматра се да је ова метода (у потпуности) погодна за испитивање ферментисаних производа или других производа који садрже технолошку флору на бази Staphylococcus spp (e.g. S. xylosus) (као што су сиреви произведени од сировог млека и одређени производи од сировог меса), а који ће вероватно бити контаминирани:
– стафилококама које формирају атипичне колоније на агару по Берд-Паркеру;
– позадинском флором која може да заклони тражене колоније.
И поред тога, овај документ и ISO 6888-2 имају еквивалентан статус.

Животни циклус

ПРЕТХОДНО

ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 6888-1:2009

ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 6888-1:2009/A2:2018

ТРЕНУТНО

ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 6888-1:2021
60.60 Стандард објављен
30. 9. 2021.

Повезани пројекти

Идентичан са EN ISO 6888-1:2021

Идентичан са ISO 6888-1:2021