Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 6888-1:2021

Mikrobiologija lanca hrane – Horizontalna metoda za određivanje broja koagulaza-pozitivnih stafilokoka (Staphylococcus aureus i druge vrste) – Deo 1: Metoda upotrebe agara po Berd-Parkeru

Microbiology of the food chain - Horizontal method for the enumeration of coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species) - Part 1: Method using Baird-Parker agar medium (ISO 6888-1:2021)
30. 9. 2021.
29. 3. 2024.

Опште информације

60.60     30. 9. 2021.

ISS

E034-9

Evropski standard

07.100.30  

engleski   srpski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom utvrđuje se horizontalna metoda za određivanje broja koagulaza-pozitivnih stafilokoka brojanjem kolonija dobijenih na čvrstoj podlozi (podloga po Berd-Parkeru), posle aerobne inkubacije na 34 °C do 38 °C i potvrđivanja reakcijom koagulaze.
Ovaj dokument se primenjuje na:
– proizvode namenjene za ishranu ljudi;
– proizvode namenjene za ishranu životinja;
– uzorke iz životne sredine u zoni proizvodnje i rukovanja hranom i hranom za životinje; i
– uzorke iz faze primarne proizvodnje.
Ova horizontalna metoda prvobitno je razvijena za ispitivanje svih uzoraka koji pripadaju lancu hrane.
Zbog velike raznolikosti proizvoda u lancu hrane, moguće je da ova horizontalna metoda nije u svim pojedinostima odgovarajuća za sve proizvode. Međutim, očekuje se da će potrebne modifikacije biti svedene na minimum tako da ne bude značajnih odstupanjem od ove horizontalne metode.
Na osnovu informacija dostupnih u vreme objavljivanja ovog dokumenta, ne smatra se da je ova metoda (u potpunosti) pogodna za ispitivanje fermentisanih proizvoda ili drugih proizvoda koji sadrže tehnološku floru na bazi Staphylococcus spp (e.g. S. xylosus) (kao što su sirevi proizvedeni od sirovog mleka i određeni proizvodi od sirovog mesa), a koji će verovatno biti kontaminirani:
– stafilokokama koje formiraju atipične kolonije na agaru po Berd-Parkeru;
– pozadinskom florom koja može da zakloni tražene kolonije.
I pored toga, ovaj dokument i ISO 6888-2 imaju ekvivalentan status.

Životni ciklus

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 6888-1:2021
60.60 Standard objavljen
30. 9. 2021.

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 6888-1:2021

Identičan sa ISO 6888-1:2021