Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Представница Србије на ISINEG студентским радионицама

Укључивање младих из целог света у активности стандардизације је пројекат покренут крајем прошле године од стране ISO комитета за земље у развоју – ISO DEVCO, чија је председница у то време била гђа Мојдех Табари. Резултати овог глобалног повезивања студената већ су видљиви и конкретни: основан је ISINEG – Институт за међународне стандарде следеће генерације у оквиру којег је основано неколико студентских техничких комитета и у оквиру којих су формиране радне групе, чији чланови су већ ангажовани на доношењу студентских стандарда.

ИСС са поносом преноси вест о успешном учествовању Јоване Николић као представнице наше земље на овим студентским радионицама. Јована је тренутно на постдипломским студијама на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу. Била је номинована за члана првог студентског техничког комитета, ISINEG/TC 1 Climate Change, задуженог за стандарде у области климатских промена, у којем је изабрана за председавајућег Радне групе WG 6 Food Waste Management. Њен задатак је да организује и води онлајн састанке ове групе, коју чине студенти из још 8 земаља: Аргентине, Бангладеша, Боливије, Бразила, Еквадора, Тринидада и Тобага, Танзаније и Тогоа.

Први сусрет WG 6 одржан је 10. јула ове године и на њему је донет Предлог новог радног задатка на тему „_Општи захтеви за управљање отпадом од хране_“, који ће ускоро бити послат на гласање свим члановима ISINEG/TC 1. О значају ове теме на светском нивоу сведочи чињеница да се може директно повезати са 2 циља одрживог развоја Уједињених нација – акцији за климу и  стварању света без глади.

ИСС је до сада редовно најављивао серије онлајн радионица, које су се често одржавале и викендима. Састанак WG 6 такође је одржан у недељу, и то баш на дан који је у Србији проглашен за Национални дан науке, у част рођења великог научника Николе Тесле.