Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Predstavnica Srbije na ISINEG studentskim radionicama

Uključivanje mladih iz celog sveta u aktivnosti standardizacije je projekat pokrenut krajem prošle godine od strane ISO komiteta za zemlje u razvoju – ISO DEVCO, čija je predsednica u to vreme bila gđa Mojdeh Tabari. Rezultati ovog globalnog povezivanja studenata već su vidljivi i konkretni: osnovan je ISINEG – Institut za međunarodne standarde sledeće generacije u okviru kojeg je osnovano nekoliko studentskih tehničkih komiteta i u okviru kojih su formirane radne grupe, čiji članovi su već angažovani na donošenju studentskih standarda.

ISS sa ponosom prenosi vest o uspešnom učestvovanju Jovane Nikolić kao predstavnice naše zemlje na ovim studentskim radionicama. Jovana je trenutno na postdiplomskim studijama na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu. Bila je nominovana za člana prvog studentskog tehničkog komiteta, ISINEG/TC 1 Climate Change, zaduženog za standarde u oblasti klimatskih promena, u kojem je izabrana za predsedavajućeg Radne grupe WG 6 Food Waste Management. Njen zadatak je da organizuje i vodi onlajn sastanke ove grupe, koju čine studenti iz još 8 zemalja: Argentine, Bangladeša, Bolivije, Brazila, Ekvadora, Trinidada i Tobaga, Tanzanije i Togoa.

Prvi susret WG 6 održan je 10. jula ove godine i na njemu je donet Predlog novog radnog zadatka na temu „_Opšti zahtevi za upravljanje otpadom od hrane_“, koji će uskoro biti poslat na glasanje svim članovima ISINEG/TC 1. O značaju ove teme na svetskom nivou svedoči činjenica da se može direktno povezati sa 2 cilja održivog razvoja Ujedinjenih nacija – akciji za klimu i  stvaranju sveta bez gladi.

ISS je do sada redovno najavljivao serije onlajn radionica, koje su se često održavale i vikendima. Sastanak WG 6 takođe je održan u nedelju, i to baš na dan koji je u Srbiji proglašen za Nacionalni dan nauke, u čast rođenja velikog naučnika Nikole Tesle.