Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Паметни стандарди – стандарди будућности

Технолошке иновације и глобални тренд дигитализације довели су до тога да корисници стандарда почињу да траже иновативније начине за њихову примену. Електронски формат већ неко време замењује папире, а очекује се да ускоро буде могуће коришћење стандарда од стране машина и без људске интервенције.

С том намером, Међународне организације за стандардизацију креирале су заједнички IEC/ISО SMART програм који ће омогућити да садржај стандарда користе компјутери, сложене машине и мали интелигентни уређаји. Нова генерација „паметних“ стандарда ће омогућити увид у ISO и IEC стандарде током читавог њиховог животног циклуса. Ипак, SMART програм не предвиђа конверзију свих стандарда јер садржај многих није за то погодан, па ће папирни и pdf формат и даље бити доступни. 

У циљу препознавања и бољег разумевања потреба, ISO и IEC настоје да прикупе и обједине искуства корисника широм света. Позивамо вас да се укључите и помогнете ауторима SMART програма у припреми одговарајућих дигиталних решења. 

Рокови за достављање корисничких прича су 28. фебруар и 26. април 2023. године.

Шта се очекује? Потребно је на једноставан начин, у само једној реченици одговорити на питања: ко, шта и зашто. Примере одговора и детаљније објашење наћи ћете овде: https://iss.rs/sr_Cyrl/iso-iec-smart-standardi_p1283.html.

Идеја је да овај иновативни програм одговара потребама свих заинтересованих страна, као и друштва у целини.