Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Pametni standardi – standardi budućnosti

Tehnološke inovacije i globalni trend digitalizacije doveli su do toga da korisnici standarda počinju da traže inovativnije načine za njihovu primenu. Elektronski format već neko vreme zamenjuje papire, a očekuje se da uskoro bude moguće korišćenje standarda od strane mašina i bez ljudske intervencije.

S tom namerom, Međunarodne organizacije za standardizaciju kreirale su zajednički IEC/ISO SMART program koji će omogućiti da sadržaj standarda koriste kompjuteri, složene mašine i mali inteligentni uređaji. Nova generacija „pametnih“ standarda će omogućiti uvid u ISO i IEC standarde tokom čitavog njihovog životnog ciklusa. Ipak, SMART program ne predviđa konverziju svih standarda jer sadržaj mnogih nije za to pogodan, pa će papirni i pdf format i dalje biti dostupni. 

U cilju prepoznavanja i boljeg razumevanja potreba, ISO i IEC nastoje da prikupe i objedine iskustva korisnika širom sveta. Pozivamo vas da se uključite i pomognete autorima SMART programa u pripremi odgovarajućih digitalnih rešenja. 

Rokovi za dostavljanje korisničkih priča su 28. februar i 26. april 2023. godine.

Šta se očekuje? Potrebno je na jednostavan način, u samo jednoj rečenici odgovoriti na pitanja: ko, šta i zašto. Primere odgovora i detaljnije objašenje naći ćete ovde: https://iss.rs/sr_Cyrl/iso-iec-smart-standardi_p1283.html.

Ideja je da ovaj inovativni program odgovara potrebama svih zainteresovanih strana, kao i društva u celini.