Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

penušanje penušavo

енглески

Термин
effervescence effervescent
Опис

formation of gas bubbles in a liquid product when either the gas is generated by a chemical reaction or pressure is released NOTE 1 See also aeration (3.60). NOTE 2 The bubbles or their formation are often perceived as textural attributes, but at high levels may be perceived by vision or audition. Degrees of effervescence may be described as: – „still”: absence, e.g. tap water; – „flat”: having a lower level than expected, e.g. bottled beer that has been too long open; – „tingly”: perceptible mainly as a texture attribute in the mouth; –

српски

Термин
penušanje penušavo
Опис

formiranje mehurića gasa u tečnom proizvodu, pri čemu se gas obrazuje pomoću hemijske reakcije ili oslobađanjem pritiska NAPOMENA 1 Videti takođe aeraciju (3.60). NAPOMENA 2 Mehurići ili njihovo formiranje često se opažaju kao svojstva teksture, ali na visokom nivou mogu se osetiti čulom vida ili sluha. Stepeni penušanja mogu se opisati kao: – „mirno”: odsustvo, npr. voda iz česme; – „izvetrilo”: ima niži nivo od očekivanog, npr. flaširana piva koja su predugo bila otvorena; – „nadražujuće”: opažajuće uglavnom kao svojstvo teksture u ustima; – „penušavo”: ima vidno rastuće mehuriće; – „gazirano”: sa brzim nastajanjem mehurića uz zvučno šištanje.

српски

Термин
penušanje penušavo
Опис

formiranje mehurića gasa u tečnom proizvodu, pri čemu se gas obrazuje pomoću hemijske reakcije ili oslobađanjem pritiska NAPOMENA 1 Videti takođe aeraciju (3.60). NAPOMENA 2 Mehurići ili njihovo formiranje često se opažaju kao svojstva teksture, ali na visokom nivou mogu se osetiti čulom vida ili sluha. Stepeni penušanja mogu se opisati kao: – „mirno”: odsustvo, npr. voda iz česme; – „izvetrilo”: ima niži nivo od očekivanog, npr. flaširana piva koja su predugo bila otvorena; – „nadražujuće”: opažajuće uglavnom kao svojstvo teksture u ustima; – „penušavo”: ima vidno rastuće mehuriće; – „gazirano”: sa brzim nastajanjem mehurića uz zvučno šištanje.

Повезани стандарди

Повезани ICS-ови

Нема информација