formation of gas bubbles in a liquid product when either the gas is generated by a chemical reaction or pressure is released NOTE 1 See also aeration (3.60). NOTE 2 The bubbles or their formation are often perceived as textural attributes, but at high levels may be perceived by vision or audition. Degrees of effervescence may be described as: â âstillâ: absence, e.g. tap water; â âflatâ: having a lower level than expected, e.g. bottled beer that has been too long open; â âtinglyâ: perceptible mainly as a texture attribute in the mouth; â
formiranje mehurića gasa u tečnom proizvodu, pri čemu se gas obrazuje pomoću hemijske reakcije ili oslobađanjem pritiska NAPOMENA 1 Videti takođe aeraciju (3.60). NAPOMENA 2 Mehurići ili njihovo formiranje često se opažaju kao svojstva teksture, ali na visokom nivou mogu se osetiti čulom vida ili sluha. Stepeni penušanja mogu se opisati kao: – „mirno”: odsustvo, npr. voda iz česme; – „izvetrilo”: ima niži nivo od očekivanog, npr. flaširana piva koja su predugo bila otvorena; – „nadražujuće”: opažajuće uglavnom kao svojstvo teksture u ustima; – „penušavo”: ima vidno rastuće mehuriće; – „gazirano”: sa brzim nastajanjem mehurića uz zvučno šištanje.
formiranje mehurića gasa u tečnom proizvodu, pri čemu se gas obrazuje pomoću hemijske reakcije ili oslobađanjem pritiska NAPOMENA 1 Videti takođe aeraciju (3.60). NAPOMENA 2 Mehurići ili njihovo formiranje često se opažaju kao svojstva teksture, ali na visokom nivou mogu se osetiti čulom vida ili sluha. Stepeni penušanja mogu se opisati kao: – „mirno”: odsustvo, npr. voda iz česme; – „izvetrilo”: ima niži nivo od očekivanog, npr. flaširana piva koja su predugo bila otvorena; – „nadražujuće”: opažajuće uglavnom kao svojstvo teksture u ustima; – „penušavo”: ima vidno rastuće mehuriće; – „gazirano”: sa brzim nastajanjem mehurića uz zvučno šištanje.
Nema informacija