Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Три нова стандарда за ванредне ситуације

Бројним бесплатним вебинарима, препорукама, па и личним примером, Институт за стандардизацију Србије пружио је својим корисницима бројне савете како да у актуелној кризи, али и било којој која представља ризик за пословање, успоставе континуитет пословања. Живимо у време изазова и промена, а од тога колико је компанија прилагодљива променама и спремна на ризике зависи и њен животни век.

Услед актуелне пандемије многе компаније су морале да прекину пословање, а многе ће морати још дуго да се опорављају. Само је мало оних које ће проћи неоштећено. С обзиром на све гласније претње да би овакве кризне ситуације могле да буду и учесталије у будућности, ако већ нисмо научили нешто из актуелне кризе, право је време да сазнамо који су то кораци које морамо предузети да бисмо се спремили за будућност. Многи ће се некако извући из тренутне ситуације, али приуштити компанији да је овако нешто неспремну погоди два пута... То је већ нешто што озбиљне компаније себи не би смеле да дозволе.

Основа за све савете у вези са обезбеђивањем континуитета пословања у кризним ситуацијама налази се у стандарду ISO 22301, Безбедност и отпорност – Системи менаџмента континуитетом пословања – Захтеви, који је Међународна организација за стандардизацију (ISO) објавила крајем прошле године. Управо тај стандард је Институт за стандардизацију Србије објавио у прошлом решењу о објављеним и повученим стандардима и сродним документима (SRPS EN ISO 22301:2020). Стандард је преузет на енглеском језику, а корисницима је на располагању и нацрт овог стандарда на српском језику, који се од краја априла налази на јавној расправи и чије се објављивање очекује ускоро. Овај стандард утврђује захтеве за примењивање, одржавање и побољшавање система менаџмента континуитетом пословања ради заштите, смањења вероватноће дешавања, припреме за одговор, одговор и опоравак од поремећаја када се поремећаји пословања појаве.

Поред овог стандарда, ИСС је у априлском решењу објавио и стандард SRPS EN ISO 22320:2020, Безбедност и отпорност – Менаџмент ванредним ситуацијама – Захтеви за одговор на инцидент, као и SRPS EN ISO 22395:2020, Безбедност и отпорност – Отпорност заједнице – Смернице за подршку рањивим групама у ванредним ситуацијама.

Подсећамо, Институт је током и после ванредног стања организовао 7 бесплатних вебинара чији је циљ углавном био да се корисницима помогне у успостављању или побољшавању менаџмента континуитетом пословања, комуникације у време кризе, али и како да поступају са приговорима корисника. Учествовало је више од 500 корисника, а више о овим вебинарима можете прочитати на нашем веб-сајту, у делу Вести и догађаји. Уколико у овом периоду желите да организујемо неку од ових обука за вашу компанију, било да то буду вебинари или инхаус семинари, све детаље можете пронаћи, такође, на нашем веб-сајту или нас можете контактирати путем е-поште: iss-edukacija@iss.rs или бројева телефона: 011/3409-340, 011/3409-388.