Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Радионица: Резилијентност као критеријум за прилагођавање комплексних урбаних система променама: ResilSIMt – интерактивна веб-алатка

Трајање: једнодневна обука

У организацији Института за стандардизацију Србије и Центра за анализу ризика и управљање кризама организује стручну радионици под називом Резилијентност као критеријум за прилагођавање комплексних урбаних система променама: ResilSIMt – интерактивна веб-алатка.

Глобални процеси као што су промене климатских услова, пораст популације, промене коришћења земљишта (урбанизација) имају за последицу значајне поремећаје функционисања комплексних урбаних система (транспорт, водоснабдевање, снабдевање енергијом, безбедност, и сл.), који директно умањују отпорност, односно резилијентност система и популације која их користи.

У контексту ове радионице, резилијентност се дефинише као особина комплексних система и њихових елемената да предвиде, апсорбују и поврате се од поремећаја у што краћем времену – притом водећи рачуна о томе да се очувају, поврате у стање пре поремећаја и, по могућности, поправе основна структура система и његова функционалност. У оквиру радионице биће приказан детаљни поступак за квантитативну анализу резилијентности. Примена ове мере у прилагођавању комплесних урбаних система града Торонта у Канади променама уграђена је у веб-алатку ResilSIMt (www.resilsimt-uwo.ca), која ће бити приказана у оквиру радионице. Полазници радионице ће проћи кроз пет примера примене алатке који би требало да омогуће детаљни увид у то како се алатка може користити у анализи резилијентности комплексних урбаних система. Управо у циљу практичне примене веб-алатке потребно је да сваки полазник понесе свој лаптоп рачунар преко којег ће му бити омогућен приступ и рад у овој апликацији.

Коме је намењена радионица?

Радионица може бити корисна академским радницима у различитим областима, студентима, планерима, инжењерима различитих струка, стручњацима из области безбедности, градским и општинским функционерима и другима који активно учествују у планирању, пројектовању и управљању инфраструктурним системима.

Датуми обука

Молимо Вас изаберите обуку коју желите да похађате. Можете резервисати места за три учесника путем веб сајта.*

*Наведена цена је за једну особу. За организације које пријаве више од два полазника за исту обуку, за све полазнике одобрава се попуст у износу од 10% висине накнаде по учеснику.