Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Radionica: Rezilijentnost kao kriterijum za prilagođavanje kompleksnih urbanih sistema promenama: ResilSIMt – interaktivna veb-alatka

Trajanje: jednodnevna obuka

U organizaciji Instituta za standardizaciju Srbije i Centra za analizu rizika i upravljanje krizama organizuje stručnu radionici pod nazivom Rezilijentnost kao kriterijum za prilagođavanje kompleksnih urbanih sistema promenama: ResilSIMt – interaktivna veb-alatka.

Globalni procesi kao što su promene klimatskih uslova, porast populacije, promene korišćenja zemljišta (urbanizacija) imaju za posledicu značajne poremećaje funkcionisanja kompleksnih urbanih sistema (transport, vodosnabdevanje, snabdevanje energijom, bezbednost, i sl.), koji direktno umanjuju otpornost, odnosno rezilijentnost sistema i populacije koja ih koristi.

U kontekstu ove radionice, rezilijentnost se definiše kao osobina kompleksnih sistema i njihovih elemenata da predvide, apsorbuju i povrate se od poremećaja u što kraćem vremenu – pritom vodeći računa o tome da se očuvaju, povrate u stanje pre poremećaja i, po mogućnosti, poprave osnovna struktura sistema i njegova funkcionalnost. U okviru radionice biće prikazan detaljni postupak za kvantitativnu analizu rezilijentnosti. Primena ove mere u prilagođavanju komplesnih urbanih sistema grada Toronta u Kanadi promenama ugrađena je u veb-alatku ResilSIMt (www.resilsimt-uwo.ca), koja će biti prikazana u okviru radionice. Polaznici radionice će proći kroz pet primera primene alatke koji bi trebalo da omoguće detaljni uvid u to kako se alatka može koristiti u analizi rezilijentnosti kompleksnih urbanih sistema. Upravo u cilju praktične primene veb-alatke potrebno je da svaki polaznik ponese svoj laptop računar preko kojeg će mu biti omogućen pristup i rad u ovoj aplikaciji.

Kome je namenjena radionica?

Radionica može biti korisna akademskim radnicima u različitim oblastima, studentima, planerima, inženjerima različitih struka, stručnjacima iz oblasti bezbednosti, gradskim i opštinskim funkcionerima i drugima koji aktivno učestvuju u planiranju, projektovanju i upravljanju infrastrukturnim sistemima.

Datumi obuka

Molimo Vas izaberite obuku koju želite da pohađate. Možete rezervisati mesta za tri učesnika putem veb sajta.*

*Navedena cena je za jednu osobu. Za organizacije koje prijave više od dva polaznika za istu obuku, za sve polaznike odobrava se popust u iznosu od 10% visine naknade po učesniku.