Објављен
Овим документом утврђују се две методе за одређивање тачке топљења у отвореним капиларама, опште познатом као „slip“ тачка топљења, у уљима и мастима биљног и животињског порекла (у даљем тексту: масти).
- Метода А се примењује само на масти биљног и животињског порекла које су чврсте на собној температури и који не показују изражен полиморфизам.
- Метода B се примењује на све масти биљног и животињског порекла које су чврсте на собној температури и метода је коју треба користити за масти чије полиморфно понашање није познато.
За одређивање „slip“ тачке топљења узорака палминог уља мора да се користи метода дата у Прилогу А.
НАПОМЕНА 1 Ако се примењује на масти са израженим полиморфизмом, метода А даје различите и мање задовољавајуће резултатe од методе B.
НАПОМЕНА 2 Масти које показују изражен полиморфизам су углавном какао маслац и масти које садрже значајне количине 2-незасићених, 1,3-засићених триацилглицерола.
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 6321:2009
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 6321:2021
60.60
Стандард објављен
30. 9. 2021.