Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 6321:2021

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla – Određivanje tačke topljenja u otvorenim kapilarama – „Slip” tačka

Animal and vegetable fats and oils - Determination of melting point in open capillary tubes - Slip point (ISO 6321:2021)
30. 9. 2021.
29. 4. 2022.

Опште информације

60.60     30. 9. 2021.

ISS

E034-2,11

Evropski standard

67.200.10  

engleski   srpski  

Termini

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom utvrđuju se dve metode za određivanje tačke topljenja u otvorenim kapilarama, opšte poznatom kao „slip“ tačka topljenja, u uljima i mastima biljnog i životinjskog porekla (u daljem tekstu: masti).
- Metoda A se primenjuje samo na masti biljnog i životinjskog porekla koje su čvrste na sobnoj temperaturi i koji ne pokazuju izražen polimorfizam.
- Metoda B se primenjuje na sve masti biljnog i životinjskog porekla koje su čvrste na sobnoj temperaturi i metoda je koju treba koristiti za masti čije polimorfno ponašanje nije poznato.
Za određivanje „slip“ tačke topljenja uzoraka palminog ulja mora da se koristi metoda data u Prilogu A.
NAPOMENA 1 Ako se primenjuje na masti sa izraženim polimorfizmom, metoda A daje različite i manje zadovoljavajuće rezultate od metode B.
NAPOMENA 2 Masti koje pokazuju izražen polimorfizam su uglavnom kakao maslac i masti koje sadrže značajne količine 2-nezasićenih, 1,3-zasićenih triacilglicerola.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 6321:2009

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 6321:2021
60.60 Standard objavljen
30. 9. 2021.

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 6321:2021

Identičan sa ISO 6321:2021 IDENTICAL