Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuju se dve metode za određivanje tačke topljenja u otvorenim kapilarama, opšte poznatom kao „slip“ tačka topljenja, u uljima i mastima biljnog i životinjskog porekla (u daljem tekstu: masti).
- Metoda A se primenjuje samo na masti biljnog i životinjskog porekla koje su čvrste na sobnoj temperaturi i koji ne pokazuju izražen polimorfizam.
- Metoda B se primenjuje na sve masti biljnog i životinjskog porekla koje su čvrste na sobnoj temperaturi i metoda je koju treba koristiti za masti čije polimorfno ponašanje nije poznato.
Za određivanje „slip“ tačke topljenja uzoraka palminog ulja mora da se koristi metoda data u Prilogu A.
NAPOMENA 1 Ako se primenjuje na masti sa izraženim polimorfizmom, metoda A daje različite i manje zadovoljavajuće rezultate od metode B.
NAPOMENA 2 Masti koje pokazuju izražen polimorfizam su uglavnom kakao maslac i masti koje sadrže značajne količine 2-nezasićenih, 1,3-zasićenih triacilglicerola.
POVUČEN
SRPS EN ISO 6321:2009
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 6321:2021
60.60
Standard objavljen
30. 9. 2021.