Објављен
Овим документом утврђује се метода за развијање профила текстуре прехрамбених производа (чврстих, получврстих, течних) или непрехрамбених производа (нпр. козметике). Ова метода предсатвља један од начина сензорске анализе профила текстуре, а постоје и друге методе. Ова метода описује различите кораке у процесу успостављања комплетног описа текстуралних својстава производа. Ова метода је применљива на: — снимање и обуку оцењивача; — усмеравање оцењивача кроз развој дефиниција и техника вредновања текстуралних карактеристика; — карактеризацију текстуралних својстава производа како би се успоставио његов стандардни профил и уочиле све касније промене; — унапређење старих производа и развој нових производа; — проучавање различитих фактора који могу утицати на текстурална својства производа, нпр. промене у процесу, времену, температури, састојцима, паковању или року трајања и условима складиштења; — упоређивање производа са другим сличним производом ради одређивања природе и интензитета текстуралних разлика; — корелацију сензорских и инструменталних и/или физичких мерења.
ПОВУЧЕН
SRPS ISO 11036:2002
ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 11036:2023
60.60
Стандард објављен
31. 7. 2023.