Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS ISO 11036:2023

Сензорске анализе – Методологија – Профил текстуре

Sensory analysis — Methodology — Texture profile
31. 7. 2023.

Опште информације

60.60     31. 7. 2023.

ISS

E034-12

Међународни стандард

67.240  

енглески  

Куповина

Објављен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Овим документом утврђује се метода за развијање профила текстуре прехрамбених производа (чврстих, получврстих, течних) или непрехрамбених производа (нпр. козметике). Ова метода предсатвља један од начина сензорске анализе профила текстуре, а постоје и друге методе. Ова метода описује различите кораке у процесу успостављања комплетног описа текстуралних својстава производа. Ова метода је применљива на: — снимање и обуку оцењивача; — усмеравање оцењивача кроз развој дефиниција и техника вредновања текстуралних карактеристика; — карактеризацију текстуралних својстава производа како би се успоставио његов стандардни профил и уочиле све касније промене; — унапређење старих производа и развој нових производа; — проучавање различитих фактора који могу утицати на текстурална својства производа, нпр. промене у процесу, времену, температури, састојцима, паковању или року трајања и условима складиштења; — упоређивање производа са другим сличним производом ради одређивања природе и интензитета текстуралних разлика; — корелацију сензорских и инструменталних и/или физичких мерења.

Животни циклус

ПРЕТХОДНО

ПОВУЧЕН
SRPS ISO 11036:2002

ТРЕНУТНО

ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 11036:2023
60.60 Стандард објављен
31. 7. 2023.

Повезани пројекти

Идентичан са ISO 11036:2020 IDENTICAL