Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS ISO 11036:2023

Senzorske analize – Metodologija – Profil teksture

Sensory analysis — Methodology — Texture profile
31. 7. 2023.

Опште информације

60.60     31. 7. 2023.

ISS

E034-12

Međunarodni standard

67.240  

engleski  

Kupovina

Objavljen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za razvijanje profila teksture prehrambenih proizvoda (čvrstih, polučvrstih, tečnih) ili neprehrambenih proizvoda (npr. kozmetike). Ova metoda predsatvlja jedan od načina senzorske analize profila teksture, a postoje i druge metode. Ova metoda opisuje različite korake u procesu uspostavljanja kompletnog opisa teksturalnih svojstava proizvoda. Ova metoda je primenljiva na: — snimanje i obuku ocenjivača; — usmeravanje ocenjivača kroz razvoj definicija i tehnika vrednovanja teksturalnih karakteristika; — karakterizaciju teksturalnih svojstava proizvoda kako bi se uspostavio njegov standardni profil i uočile sve kasnije promene; — unapređenje starih proizvoda i razvoj novih proizvoda; — proučavanje različitih faktora koji mogu uticati na teksturalna svojstva proizvoda, npr. promene u procesu, vremenu, temperaturi, sastojcima, pakovanju ili roku trajanja i uslovima skladištenja; — upoređivanje proizvoda sa drugim sličnim proizvodom radi određivanja prirode i intenziteta teksturalnih razlika; — korelaciju senzorskih i instrumentalnih i/ili fizičkih merenja.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS ISO 11036:2002

TRENUTNO

OBJAVLJEN
SRPS ISO 11036:2023
60.60 Standard objavljen
31. 7. 2023.

Povezani projekti

Identičan sa ISO 11036:2020 IDENTICAL