Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuje se metoda za razvijanje profila teksture prehrambenih proizvoda (čvrstih, polučvrstih, tečnih) ili neprehrambenih proizvoda (npr. kozmetike). Ova metoda predsatvlja jedan od načina senzorske analize profila teksture, a postoje i druge metode. Ova metoda opisuje različite korake u procesu uspostavljanja kompletnog opisa teksturalnih svojstava proizvoda. Ova metoda je primenljiva na: — snimanje i obuku ocenjivača; — usmeravanje ocenjivača kroz razvoj definicija i tehnika vrednovanja teksturalnih karakteristika; — karakterizaciju teksturalnih svojstava proizvoda kako bi se uspostavio njegov standardni profil i uočile sve kasnije promene; — unapređenje starih proizvoda i razvoj novih proizvoda; — proučavanje različitih faktora koji mogu uticati na teksturalna svojstva proizvoda, npr. promene u procesu, vremenu, temperaturi, sastojcima, pakovanju ili roku trajanja i uslovima skladištenja; — upoređivanje proizvoda sa drugim sličnim proizvodom radi određivanja prirode i intenziteta teksturalnih razlika; — korelaciju senzorskih i instrumentalnih i/ili fizičkih merenja.
POVUČEN
SRPS ISO 11036:2002
OBJAVLJEN
SRPS ISO 11036:2023
90.20
Početak postupka preispitivanja standarda
15. 4. 2025.
Da biste videli ceo sadržaj, morate se registrovati ili prijaviti pomoću korisničkog imena koje već imate.