Objavljen
Ovim međunarodnim standardom opisuje se postupak za određivanje da li postoji opažena senzorska razlika ili sličnost između uzoraka dva proizvoda. Metoda je postupak prinudnog izbora. Metoda se primenjuje bilo da postoje razlike u pojedinačnim senzorskim svojstvima ili u nekoliko svojstava. Metoda je statistički efikasnija od duo-trio testa (opisana u ISO 10399), ali ima ograničenu upotrebu za proizvode koji ispoljavaju jaki carryover (prenošenje) efekta i/ili dugotrajnog delovanja arome (ukusnost). Metoda se primenjuje čak i kada priroda razlike nije poznata [tj. ona ne određuje ni veličinu ni smer razlike između uzoraka niti daje bilo kakvu naznaku svojstva/va odgovornog/ih za razliku]. Metoda se primenjuje samo ako su proizvodi potpuno homogeni. Metoda je efikasna za: a) određivanje da: ili rezultira primetnoj razlicu ( (test trougla za ispitivanje razlike), ili ― ne rezultira opaženoj razlici (test trougla za ispitivanje sličnosti) kada se, na primer, izvrši promena sastojaka, prerade, pakovanja, rukovanja ili skladištenja; b) ili za odabir, obuku i praćenje ocenjivača.
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 4120:2021
60.60
Standard objavljen
30. 9. 2021.