Објављен
Овим међународним стандардом се утврђују три методе (две титриметријске и једна потенциометријска) за одређивање киселости масти и уља животињског и биљног порекла, које се у даљем делу текста наводе као масти. Киселост се обично изражава као киселински број или, aлтернативно, као конвенционално израчуната киселост. Овај међународни стандард се примењује на рафинисане и сирове масти и уља биљног и животињског порекла, масне киселине из сапунице или техничке масне киселине. Метода се не примењује на воскове. Пошто су методе попуно неспецифичне, oне не могу правити разлику између минералних киселина, слободних масних и других органских киселина. Из тог разлога, киселински број обухвата све минералне киселине које могу бити присутне. Млеко и производи од млека (или масти које потичу од млека и производа од млека) су искључена из предмета и подручја примене овога стандарда.
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 660:2015
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 660:2021
60.60
Стандард објављен
26. 2. 2021.