Objavljen
Ovim međunarodnim standardom se utvrđuju tri metode (dve titrimetrijske i jedna potenciometrijska) za određivanje kiselosti masti i ulja životinjskog i biljnog porekla, koje se u daljem delu teksta navode kao masti. Kiselost se obično izražava kao kiselinski broj ili, alternativno, kao konvencionalno izračunata kiselost. Ovaj međunarodni standard se primenjuje na rafinisane i sirove masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, masne kiseline iz sapunice ili tehničke masne kiseline. Metoda se ne primenjuje na voskove. Pošto su metode popuno nespecifične, one ne mogu praviti razliku između mineralnih kiselina, slobodnih masnih i drugih organskih kiselina. Iz tog razloga, kiselinski broj obuhvata sve mineralne kiseline koje mogu biti prisutne. Mleko i proizvodi od mleka (ili masti koje potiču od mleka i proizvoda od mleka) su isključena iz predmeta i područja primene ovoga standarda.
POVUČEN
SRPS EN ISO 660:2015
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 660:2021
60.60
Standard objavljen
26. 2. 2021.