Објављен
Овим документом утврђује се изотопска метода за контролу аутентичности сирћета и хране која садржи сирће као састојак (на пример Aceto Balsamico di Modena), са густином испод 1,28 g/cm3. Ова метода се примењује на сирћетну киселину у сирћету (из вина, јабуковаче, пољопривредног алкохола, итд.) како би се окарактерисало ботаничко порекло сирћетне киселине и да би се открило фалсификовање сирћета коришћењем синтетичке сирћетне киселине или сирћетне киселине недозвољеног порекла. (заједно са методом описаном у EN 16466-2). Изотопска анализа екстраховане сирћетне киселине помоћу 2H-NMR заснована је на сличној методи која је већ уобичајена за анализу вина.
ПОВУЧЕН
SRPS EN 16466-1 :2014
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN 16466-1:2024
60.60
Стандард објављен
29. 11. 2024.