Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuje se izotopska metoda za kontrolu autentičnosti sirćeta i hrane koja sadrži sirće kao sastojak (na primer Aceto Balsamico di Modena), sa gustinom ispod 1,28 g/cm3. Ova metoda se primenjuje na sirćetnu kiselinu u sirćetu (iz vina, jabukovače, poljoprivrednog alkohola, itd.) kako bi se okarakterisalo botaničko poreklo sirćetne kiseline i da bi se otkrilo falsifikovanje sirćeta korišćenjem sintetičke sirćetne kiseline ili sirćetne kiseline nedozvoljenog porekla. (zajedno sa metodom opisanom u EN 16466-2). Izotopska analiza ekstrahovane sirćetne kiseline pomoću 2H-NMR zasnovana je na sličnoj metodi koja je već uobičajena za analizu vina.
POVUČEN
SRPS EN 16466-1 :2014
OBJAVLJEN
SRPS EN 16466-1:2024
60.60
Standard objavljen
29. 11. 2024.