Повучен
Ovim standardom utvrđuje se metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja u uljima i mastima biljnog i životinjskog porekla sa vizuelnom detekcijom završne tačke. Peroksidni broj je mera za količinu kiseonika hemijski vezanog u obliku peroksida i naročito hidroperoksida u ulju ili masti. Metoda se primenjuje na sve biljne i životinjske masti i ulja, masne kiseline i njihove smeše čiji je peroksidni broj od 0 meq (miliekvivalenata) do 30 meq aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarin i masne namaze sa različitim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i ne može se primenjivati na lecitine.
ПОВУЧЕН
SRPS ISO 3960:2001
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 3960:2011
95.99
Повучен
31. 5. 2016.
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ