Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 3960:2011

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla — Određivanje peroksidnog broja — Jodometrijsko (vizuelno) određivanje završne tačke

Animal and vegetable fats and oils - Determination of peroxide value - Iodometric (visual) endpoint determination (ISO 3960:2007, corrected version 2009-05-15)
27. 12. 2011.
95.99   Povučen   31. 5. 2016.

Опште информације

95.99     31. 5. 2016.

ISS

E034-2,11

Evropski standard

67.200.10  

engleski  

From plan 2011

Kupovina

Povučen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim standardom utvrđuje se metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja u uljima i mastima biljnog i životinjskog porekla sa vizuelnom detekcijom završne tačke. Peroksidni broj je mera za količinu kiseonika hemijski vezanog u obliku peroksida i naročito hidroperoksida u ulju ili masti. Metoda se primenjuje na sve biljne i životinjske masti i ulja, masne kiseline i njihove smeše čiji je peroksidni broj od 0 meq (miliekvivalenata) do 30 meq aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarin i masne namaze sa različitim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i ne može se primenjivati na lecitine.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS ISO 3960:2001

TRENUTNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 3960:2011
95.99 Povučen
31. 5. 2016.

REVIDIRAN OD

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 3960:2017

POVUČEN
SRPS EN ISO 3960:2016

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 3960:2010

Identičan sa ISO 3960:2007

Nacionalni propisi i standardi

Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ