Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS EN ISO 3960:2016

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla — Određivanje peroksidnog broja ― Jodometrijsko (vizuelno)određivanje završne tačke

Animal and vegetable fats and oils - Determination of peroxide value - Iodometric (visual) endpoint determination (ISO 3960:2007, corrected version 2009-05-15)
31. 5. 2016.
31. 5. 2016.
95.99   Повучен   31. 7. 2017.

Опште информације

95.99     31. 7. 2017.

ISS

E034-2,11

Европски стандард

67.200.10  

српски  

Plan 2015

Куповина

Повучен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Ovim međunarodnim standardom se utvrđuje metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja masti i ulja biljnog i životinjskog porekla vizuelnom detekcijom završne tačke. Peroksidni broj je mera količine hemijski vezanog kiseonika za ulja ili masti kao peroksid, posebno kao hidroperoksid. Metoda se primenjuje na sve masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, masne kiseline i njihove smeše sa peroksidnim brojem od 0 meq do 30 meq (miliekvivalenata) aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarine i masne namaze sa promenljivim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i nije primenljiva na lecitine. Potrebno je napomenuti da je peroksidni broj dinamički parametar čija vrednost zavisi od samog uzorka. Osim toga, određivanje peroksidnog broja je visokoempirijski postupak i dobijena vrednost zavisi od mase uzorka. Ističe se da, usled propisane mase uzorka, dobijeni peroksidni broj može biti nešto niži od onog dobijenog sa manjom masom uzorka.

Животни циклус

ПРЕТХОДНО

ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 3960:2011

ТРЕНУТНО

ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 3960:2016
95.99 Повучен
31. 7. 2017.

РЕВИДИРАН ОД

ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 3960:2017

Повезани пројекти

Идентичан са EN ISO 3960:2010

Идентичан са ISO 3960:2007