Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 3960:2016

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla — Određivanje peroksidnog broja ― Jodometrijsko (vizuelno)određivanje završne tačke

Animal and vegetable fats and oils - Determination of peroxide value - Iodometric (visual) endpoint determination (ISO 3960:2007, corrected version 2009-05-15)
31. 5. 2016.
31. 5. 2016.
95.99   Povučen   31. 7. 2017.

Опште информације

95.99     31. 7. 2017.

ISS

E034-2,11

Evropski standard

67.200.10  

srpski  

Plan 2015

Kupovina

Povučen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim međunarodnim standardom se utvrđuje metoda za jodometrijsko određivanje peroksidnog broja masti i ulja biljnog i životinjskog porekla vizuelnom detekcijom završne tačke. Peroksidni broj je mera količine hemijski vezanog kiseonika za ulja ili masti kao peroksid, posebno kao hidroperoksid. Metoda se primenjuje na sve masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, masne kiseline i njihove smeše sa peroksidnim brojem od 0 meq do 30 meq (miliekvivalenata) aktivnog kiseonika po kilogramu. Takođe se primenjuje na margarine i masne namaze sa promenljivim sadržajem vode. Metoda nije pogodna za mlečne masti i nije primenljiva na lecitine. Potrebno je napomenuti da je peroksidni broj dinamički parametar čija vrednost zavisi od samog uzorka. Osim toga, određivanje peroksidnog broja je visokoempirijski postupak i dobijena vrednost zavisi od mase uzorka. Ističe se da, usled propisane mase uzorka, dobijeni peroksidni broj može biti nešto niži od onog dobijenog sa manjom masom uzorka.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 3960:2011

TRENUTNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 3960:2016
95.99 Povučen
31. 7. 2017.

REVIDIRAN OD

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 3960:2017

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 3960:2010

Identičan sa ISO 3960:2007