Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

SRPS ISO 18787:2019

Прехрамбени производи – Одређивање активности воде

Foodstuffs — Determination of water activity
31. 1. 2019.
30. 11. 2023.

Опште информације

90.93     20. 12. 2023.

90.20    15. 10. 2028.

ISS

E275

Међународни стандард

67.050  

енглески   српски  

Термини

Куповина

Објављен

Језик на коме желите да примите документ.

Апстракт

Овим документом утврђују се основни принципи и утврђују се захтеви за методе одређивања активности воде (aw) прехрамбених производа за исхрану људи и хране за животиње у опсегу мерења од 0 до 1. Принципи мерења се заснивају на мерењу тачке росе или на одређивању промене електричне проводљивости електролита или пермитивности полимера. Метода се не примењује на производе који су складиштени испод тачке мржњења (еквивалентно температури на којој се кристали леда појављују у производу), нити на производе који одговарају емулзији вода-маст, нити производе у облику кристала као што су шећери, со или минерали. За производе који садрже испарљива једињења, као што су алкохоли, за примену методе може бити неопходно специфично прилагођавање опреме. Резултати међулабораторијских студија које су спроведене дати су у Прилогу B.

Животни циклус

ПРЕТХОДНО

ПОВУЧЕН
SRPS ISO 21807:2011

ТРЕНУТНО

ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 18787:2019
90.93 Одлука о потврђивању стандарда
20. 12. 2023.

Повезани пројекти

Идентичан са ISO 18787:2017