Објављен
Овим документом утврђују се основни принципи и утврђују се захтеви за методе одређивања активности воде (aw) прехрамбених производа за исхрану људи и хране за животиње у опсегу мерења од 0 до 1. Принципи мерења се заснивају на мерењу тачке росе или на одређивању промене електричне проводљивости електролита или пермитивности полимера. Метода се не примењује на производе који су складиштени испод тачке мржњења (еквивалентно температури на којој се кристали леда појављују у производу), нити на производе који одговарају емулзији вода-маст, нити производе у облику кристала као што су шећери, со или минерали. За производе који садрже испарљива једињења, као што су алкохоли, за примену методе може бити неопходно специфично прилагођавање опреме. Резултати међулабораторијских студија које су спроведене дати су у Прилогу B.
ПОВУЧЕН
SRPS ISO 21807:2011
ОБЈАВЉЕН
SRPS ISO 18787:2019
90.93
Одлука о потврђивању стандарда
20. 12. 2023.