Objavljen
Ovim dokumentom utvrđuju se osnovni principi i utvrđuju se zahtevi za metode određivanja aktivnosti vode (aw) prehrambenih proizvoda za ishranu ljudi i hrane za životinje u opsegu merenja od 0 do 1. Principi merenja se zasnivaju na merenju tačke rose ili na određivanju promene električne provodljivosti elektrolita ili permitivnosti polimera. Metoda se ne primenjuje na proizvode koji su skladišteni ispod tačke mržnjenja (ekvivalentno temperaturi na kojoj se kristali leda pojavljuju u proizvodu), niti na proizvode koji odgovaraju emulziji voda-mast, niti proizvode u obliku kristala kao što su šećeri, so ili minerali. Za proizvode koji sadrže isparljiva jedinjenja, kao što su alkoholi, za primenu metode može biti neophodno specifično prilagođavanje opreme. Rezultati međulaboratorijskih studija koje su sprovedene dati su u Prilogu B.
POVUČEN
SRPS ISO 21807:2011
OBJAVLJEN
SRPS ISO 18787:2019
90.93
Odluka o potvrđivanju standarda
20. 12. 2023.