Повучен
Овим документом се утврђује метода за одређивање сапонификационог броја масти и уља биљног и животињског порекла. Сапонификациони број је мера слободних и естерификованих киселина присутних у мастима и масним киселинама.
Метода се примењује на рафинисане и сирове масти биљног и животињског порекла.
У присуству минералних киселина, резултати добијени овом методом не могу да се приказивати ако се минералне киселине не одређују одвојено.
Сапонификациони број може такође да се израчуна из података о масним киселинама који су добијени анализом гасне хроматографије као што је дато у Прилогу B. За ово израчунавање, неоходно је да се осигура да узорак не садржи значајне нечистоће или да је термички деградиран.
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 3657:2014
ПОВУЧЕН
SRPS EN ISO 3657:2020
95.99
Повучен
29. 9. 2023.
ОБЈАВЉЕН
SRPS EN ISO 3657:2023