Povučen
Ovim dokumentom se utvrđuje metoda za određivanje saponifikacionog broja masti i ulja biljnog i životinjskog porekla. Saponifikacioni broj je mera slobodnih i esterifikovanih kiselina prisutnih u mastima i masnim kiselinama.
Metoda se primenjuje na rafinisane i sirove masti biljnog i životinjskog porekla.
U prisustvu mineralnih kiselina, rezultati dobijeni ovom metodom ne mogu da se prikazivati ako se mineralne kiseline ne određuju odvojeno.
Saponifikacioni broj može takođe da se izračuna iz podataka o masnim kiselinama koji su dobijeni analizom gasne hromatografije kao što je dato u Prilogu B. Za ovo izračunavanje, neohodno je da se osigura da uzorak ne sadrži značajne nečistoće ili da je termički degradiran.
POVUČEN
SRPS EN ISO 3657:2014
POVUČEN
SRPS EN ISO 3657:2020
95.99
Povučen
29. 9. 2023.
OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 3657:2023