Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS EN ISO 3657:2020

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla — Određivanje saponifikacionog broja

Animal and vegetable fats and oils - Determination of saponification value (ISO 3657:2020)
22. 6. 2020.
30. 6. 2023.
95.99   Povučen   29. 9. 2023.

Опште информације

95.99     29. 9. 2023.

ISS

E034-2,11

Evropski standard

67.200.10  

engleski   srpski  

Termini

Kupovina

Povučen

Jezik na kome želite da primite dokument.

Apstrakt

Ovim dokumentom se utvrđuje metoda za određivanje saponifikacionog broja masti i ulja biljnog i životinjskog porekla. Saponifikacioni broj je mera slobodnih i esterifikovanih kiselina prisutnih u mastima i masnim kiselinama.
Metoda se primenjuje na rafinisane i sirove masti biljnog i životinjskog porekla.
U prisustvu mineralnih kiselina, rezultati dobijeni ovom metodom ne mogu da se prikazivati ako se mineralne kiseline ne određuju odvojeno.
Saponifikacioni broj može takođe da se izračuna iz podataka o masnim kiselinama koji su dobijeni analizom gasne hromatografije kao što je dato u Prilogu B. Za ovo izračunavanje, neohodno je da se osigura da uzorak ne sadrži značajne nečistoće ili da je termički degradiran.

Životni ciklus

PRETHODNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 3657:2014

TRENUTNO

POVUČEN
SRPS EN ISO 3657:2020
95.99 Povučen
29. 9. 2023.

REVIDIRAN OD

OBJAVLJEN
SRPS EN ISO 3657:2023

Povezani projekti

Identičan sa EN ISO 3657:2020

Identičan sa ISO 3657:2020