element that is conventionally considered as undesirable in a sample or batch of cereals Note 1 to entry: In wheat, impurities comprise four main categories: damaged wheat grains (3.2), other cereals (3.13), extraneous matter (3.14), and harmful and/or toxic matter (3.17). See also Table C.1.
елемент који је конвенционално сматран непожељним у узорку или шаржи жита
НАПОМЕНА 1 уз термин: У пшеници, примесе обухватају четири главне категорије: оштећена зрна пшенице (3.2), друга жита (3.13), стране материје (3.14) и штетне и/или отровне материје (3.17). Видети такође табелу C.1.
grain that has mould visible to the naked eye on 50 % of the surface and/or in the kernel
зрно које има плесан видљиву голим оком на 50 % површине и/или у зрну
grain with a chestnut to black colouration, resulting from the effect of too extreme heat, and of which a section of the endosperm is yellowish-grey or brownish black
зрно кестењасте до црне боје услед дејства превелике топлоте, а чији је део ендосперма жућкастосив или браонкастоцрн
grain in which the radicle or plumule is clearly visible to the naked eye and where changes make it easy to distinguish the sprouted grain from the normal grain Note 1 to entry: Sprouted grains are reflected by the α-amylase activity and expressed as the falling number (see 4.3.4), therefore, they are not counted as damaged wheat grains (3.2).
зрно у којем је коренчић клице или стабаоце јасно видљиво голим оком, при чему уочене промене олакшавају разликовање проклијалог зрна од нормалног зрна
НАПОМЕНА 1 уз термин: Проклијала зрна се одликују активношћу _α_-амилазе изражене као број падања (видети 4.3.4), при чему се не рачунају као оштећена зрна пшенице (3.2).
grains belonging to cereal species other than the main cereal in the sample or batch under consideration Note 1 to entry: For the purposes of this document, the “main cereal” is wheat (Triticum aestivum L.).
зрна која припадају другим врстама жита осим главне врсте жита у узорку или шаржи која се разматра
НАПОМЕНА 1 уз термин: За потребе овог документа, „главна врста жита” јесте пшеница (Triticum aestivum L.).
fraction consisting of inorganic extraneous matter (3.15) and organic extraneous matter (3.16)
фракција која се састоји од неорганске стране материје (3.15) и органске стране материје (3.16)
stones, glass, pieces of soil and other mineral matter Note 1 to entry: All the components which pass through a sieve with long rounded apertures 1,00 mm wide (see ISO 5223[1]) are considered to be inorganic matter.
камење, стакло, комади земље и друге минералне материје
НАПОМЕНА 1 уз термин: Све компоненте које пролазе кроз сито са дугим заобљеним отворима ширине 1,00 mm (видети ISO 5223[1]) сматрају се неорганском материјом.
animal or plant matter other than grains of wheat, damaged wheat grains (3.2), other cereals (3.13), inorganic extraneous matter (3.15) and harmful and/or toxic matter (3.17).
животињске или биљне материје које нису зрна пшенице, оштећена зрна пшенице (3.2), друга жита (3.13), неорганске стране материје (3.15) и штетне и/или отровне материје (3.17)
substances in wheat bulk that can have a damaging or dangerous effect on health
материје у ринфузној пшеници које могу штетно или опасно да утичу на здравље
seed that, if present in quantities above a certain limit, can have a damaging or dangerous effect on health, sensory properties or technological performance Note 1 to entry: An indicative list of these seeds is given in Annex A.
семе које, ако је присутно у количинама изнад одређене границе, може да има штетан или опасан ефекат на здравље, сензорна својства или технолошке перформансе
НАПОМЕНА 1 уз термин: Индикативна листа таквог семена дата је у Прилогу А.
grain filled with a fetid smelling dust comprising the spores of bunts Note 1 to entry: Adapted from ISO 5527:2015, 2.1.4.
зрно испуњено прашином непријатног мириса која се састоји од спора главнице
НАПОМЕНА 1 уз термин: Прилагођено према ISO 5527:2015, 2.1.4.
grain of the main cereal that comprises the following fractions: broken grain (3.3), wheat of decreased value (3.4), grain attacked by pests (3.8), unsound grain (3.9) and sprouted grain (3.12) (not to count) Note 1 to entry: See Table C.1.
зрно главне житарице које обухвата следеће фракције: ломљено зрно (3.3), пшеницу смањене вредности (3.4), нагризено зрно (3.8), покварено зрно (3.9) и проклијало зрно (3.12) (не рачунати)
НАПОМЕНА 1 уз термин: Видети табелу С.1.
grain typically characterized by thin or shrunken chalk-like kernels caused by Fusarium head blight
зрно које je обично уско или штуро, боје креде, чији је узрочник фузариоза или палеж класа
grain that is discoloured, swollen and soft as a result of decomposition by fungi or bacteria
зрно које је обезбојено, набубрело и мекано услед разградње од стране гљива или бактерија
sclerotium of the fungus Claviceps purpurea
склероцијум гљиве Claviceps purpurea (главница ражи)
grain in which part of the endosperm is exposed or grain without germ
зрно у којем је део ендосперма видљив или зрно без клице
grain, not fully developed or with discoloration in germ and its surrounding area, that is less valuable in end-use performance due to external factors
непотпуно развијено зрно или са обезбојавањем у клици и њеној околини, и има мању вредност у крајњој употреби услед спољних фактора
shrunken grain grain that is poorly filled, light and thin, and in which the build-up of reserves has been halted due to physiological or pathological factors
зрно које је слабо наливено, лагано и уско и у којем је накупљање резервних материја заустављено услед физиолошких или патолошких фактора
grain that is unripe and/or badly developed
зрно које је незрело и/или лоше развијено
grain that has a distinct dark brown or black discoloration of the whole germ and surrounding area
зрно које има изразито тамносмеђу или црну боју целе клице и околине
grain that shows damage owing to an attack by rodents, insects, mites or other pests
зрно које има оштећења услед напада глодара, инсеката, гриња или других штеточина
grain with a certain degree of discoloration on the surface of the kernel that could have been caused by microorganisms or abnormal heating
зрно са одређеним степеном обезбојавања на површини зрна које је могло да буде узроковано микроорганизмима или превеликим загревањем