FFS prerequisite programmes (3.2), supplemented with control measures (3.16), as appropriate, based on internationally accepted principles of food safety, combined with management system elements (3.17), that, when implemented by the organization, provide products and services that are safe, according to their intended use Note 1 to entry: The prerequisite programmes and control measures of an FSS may be based on either a hazard analysis specific to the organization, its products and processes, or a generic hazard analysis conducted by a competent external body (e.g. competent authority, academia, trade or industry association, certification scheme owner) appropriate to the products and processes of the organization and adapted and tailored by the organization to its operations.
FFS
претходно потребни програми (3.2), допуњени контролним мерама (3.16), како је одговарајуће, засновани на међународно прихваћеним принципима безбедности хране, у комбинацији са елементима система менаџмента (3.17), који, када их организација примени, обезбеђују производе и услуге који су безбедни, у складу са њиховом предвиђеном употребом
НАПОМЕНА 1 уз термин: Претходно потребни програми и контролне мере FSS-а могу да се заснивају или на анализи опасности специфичној за организацију, њене производе и процесе, или на генеричкој анализи опасности спроведеној од стране компетентног екстерног тела (нпр. компетентни надлежни орган, академска заједница, трговинско или индустријско удружење, власник шеме сертификације) одговарајућег за производе и процесе организације, које је организација прилагодила и израдила према својим оперативним активностима.
person appointed by the client to assist the audit team
особа коју је именовао клијент ради помагања тиму за проверу
person who accompanies the audit team but does not audit (3.4).
особа која је придружена тиму за проверу, али не врши проверу (3.4)
person who provides specific knowledge or expertise to the audit team.
особа која пружа специфично знање или експертизу тиму за проверу
location (physical or virtual) where a client organization performs work or provides a service on a continuing basis.
локација (физичка или виртуелна) на којој организација клијента обавља рад или пружа услугу у континуитету
location (physical or virtual) where a client organization performs specific work or provides a service for a finite period of time and which is not intended to become a permanent site (3.13).
локација (физичка или виртуелна) на којој организација клијента обавља специфичан рад или пружа услугу у ограниченом периоду времена и за коју није предвиђено да постане стална локација
description of the activities and arrangements for an audit (3.4)
опис активности и распореда за проверу (3.4)
action or activity that can be used to prevent or eliminate a hazard or reduce it to an acceptable level.
мера или активност које се могу користити за спречавање или отклањање опасности, или за њено смањење до прихватљивог нивоа
element of a management system (e.g. management commitment, responsibility and review, documented information, internal audit) that supports the production of safe food
елемент система менаџмента (нпр. посвећеност руководства, одговорност и преиспитивање, документоване информације, интерна провера) који подржава производњу безбедне хране
PRP basic conditions and activities that are necessary within the organization and throughout the food chain to maintain food safety Note 1 to entry: The PRPs needed depend on the segment of the food chain in which the organization operates and the type of organization. Examples of equivalent terms are good agricultural practice (GAP), good veterinary practice (GVP), good manufacturing practice (GMP), good hygiene practice (GHP), good production practice (GPP), good distribution practice (GDP) and good trading practice (GTP).
PRP
основни услови и активности који су неопходни у оквиру организације и у целокупном ланцу хране ради одржавања безбедности хране
НАПОМЕНА 1 уз термин: Потребни PRP-ови зависе од сегмента ланца хране у којем организација делује и од врсте организације. Примери еквивалентних термина су: добра пољопривредна пракса (GAP), добра ветеринарска пракса (GVP), добра прерађивачка пракса (GMP), добра хигијенска пракса (GHP), добра производна пракса (GPP), добра дистрибутивна пракса (GDP) и добра трговинска пракса (GTP).
ability to apply knowledge and skills to achieve intended results
способност да се примене знања и вештине ради остваривања предвиђених резултата
process for obtaining relevant information about an object of conformity assessment and evaluating it objectively to determine the extent to which specified requirements are fulfilled Note 1 to entry: The specified requirements are defined prior to performing an audit so that the relevant information can be obtained. Note 2 to entry: In the context of this document, “audit” includes any applicable evaluation activity (in accordance with ISO/IEC 17065), such as inspection, testing and management system audit (in accordance with ISO/IEC 17021-1).
процес за добијање релевантних информација о предмету оцењивања усаглашености и за његово објективно вредновање ради утврђивања нивоа до кога су специфицирани захтеви испуњени
НАПОМЕНА 1 уз термин: Да би се могле добити релевантне информације, специфицирани захтеви се дефинишу пре спровођења провере.
НАПОМЕНА 2 уз термин: У контексту овог документа, „провера” обухвата било које применљиве активности вредновања (у складу са ISO/IEC 17065) као што су контролисање, испитивање и провера система менаџмента (у складу са ISO/IEC 17021-1).
part of audit time (3.6) spent conducting audit (3.4) activities from the opening meeting to the closing meeting, inclusive
део времена провере (3.6) утрошен за спровођење активности провере (3.4) од уводног састанка до завршног састанка, укључујући и ове састанке
time needed to plan and accomplish a complete and effective audit (3.4) of the client organization’s FSS
време потребно за планирање и извршење комплетне и ефективне провере (3.4) FSS-а организације клијента
non-fulfilment of a requirement
неиспуњеност захтева
HACCP study hazard analysis for a family of products/processes/services with similar hazards and similar processes and technology (e.g. production, packaging, storage or implementation of services).
HACCP студија
анализа опасности за сродну групу производа/процеса/услуга, са сличним опасностима и сличним процесима и технологијом (нпр. производња, паковање, складиштење или примена услуга)
person who conducts an audit (3.4)
аудитор
особа која спроводи проверу (3.4)