An appliance whose body or support includes a compartment for a liquefied petroleum gas container, or a fixing or support device for this container.
aparat u čijem se telu ili podnožju nalazi prostor za smeštaj boce za tečni naftni gas, ili koji ima nosač ili postolje za tu bocu
aparat u čijem se telu ili podnožju nalazi prostor za smeštaj boce za tečni naftni gas, ili koji ima nosač ili postolje za tu bocu
All the components and devices acting directly or indirectly on the gas rate.
sve delovi i uređaji koji direktno ili indirektno utiču na protok gasa
sve delovi i uređaji koji direktno ili indirektno utiču na protok gasa
An appliance principally designed to roast and/or grill foodstuffs. Cooking is achieved by the action of radiant heat and possibly by convection.
aparat koji je prvenstveno namenjen za pečenje hrane i/ili spremanje hrane na roštilju. Kuvanje (pečenje) se postiže dejstvom toplote zračenja i, moguće, konvekcije
aparat koji je prvenstveno namenjen za pečenje hrane i/ili spremanje hrane na roštilju. Kuvanje (pečenje) se postiže dejstvom toplote zračenja i, moguće, konvekcije
An appliance designed to be built into a brick or similar structure.
aparat namenjen za ugradnju u konstrukciju od cigala ili sličnu konstrukciju
aparat namenjen za ugradnju u konstrukciju od cigala ili sličnu konstrukciju
A component that allows the gas to burn. It may be one of two types:
â non-aerated burner, in which the air for combustion is entrained entirely at the burner outlet;
â aerated burner, in which part of the air for
combustion, termed primary air, is entrained by the gas flow and mixed before the burner outlet. The remainder of the air, termed secondary air, is drawn in after the burner outlet.
deo koja omogućava sagorevanje gasa. Postoje dva tipa:
— gorionik sa svetlećim plamenom (difuzioni gorionik), kod kojeg se vazduh za sagorevanje uvlači isključivo na izlazu iz gorionika;
— gorionik sa predmešanjem, kod kojeg se deo vazduha za sagorevanje, koji se naziva primarni vazduh, uvlači zajedno sa tokom gasa i meša se s njim pre izlaska iz gorionika. Ostatak vazduha, koji se naziva sekundarni vazduh, uvlači se iza izlaza iz gorionika
deo koja omogućava sagorevanje gasa. Postoje dva tipa:
— gorionik sa svetlećim plamenom (difuzioni gorionik), kod kojeg se vazduh za sagorevanje uvlači isključivo na izlazu iz gorionika;
— gorionik sa predmešanjem, kod kojeg se deo vazduha za sagorevanje, koji se naziva primarni vazduh, uvlači zajedno sa tokom gasa i meša se s njim pre izlaska iz gorionika. Ostatak vazduha, koji se naziva sekundarni vazduh, uvlači se iza izlaza iz gorionika
The quantity of heat produced by complete combustion at a constant pressure equal to 1 013,25 mbar, of unit volume or mass of the gas, the components of the fuel mixture being at 15 °C, 1 013,25 mbar and the products of combustion being brought to the same conditions.
There are two calorific values:
â the gross calorific value (symbol Hs): the water produced by combustion is assumed to be condensed;
â the net calorific value (symbol Hi): the water produced by combustion is assumed to be retained in the vapour state.
[EN 437]
For the purposes of this standard only the gross calorific value is used. The calorific values are expressed in units of energy referred:
â either to the unit volume of dry gas measured under normal reference conditions: 15 °C, 1 013,25 mbar. It is expressed in megajoules per cubic metre (MJ/m3).
â or to the unit mass of dry gas. It is then expressed in megajoules per kilogramme (MJ/kg).
količina toplote koja se oslobađa potpunim sagorevanjem jedinice zapremine ili mase gasa na konstantnom pritisku od 1013,25 mbar jedinične zapremine ili mase gasa, pri čemu se uzima da su delovi gorive smeše na 15 C i 1013,25 mbar i da za produkte sagorevanja važe isti uslovi.
Postoje dve toplotne vrednosti:
— gornja toplotna vrednost (simbol Hs): smatra se da se voda koja je nastala za vreme sagorevanja kondenzovala;
— donja toplotna vrednost (simbol Hi): smatra se da je voda koja je nastala za vreme sagorevanja ostala u stanju pare.
[EN 437]
Za potrebe ovog standarda koristi se samo gornja toplotna vrednost.
Toplotna vrednost se izražava u jedinicama energije koje se odnose:
— ili na jediničnu zapreminu suvog gasa izmerenu u normalnim referentnim uslovima: 15 ºC, 1 013,25 mbar. Izražava se u megadžulima po kubnom metru (MJ/m3);
— ili na jediničnu masu suvog gasa. Tada se izražava u megadžulima po kilogramu (MJ/kg)
količina toplote koja se oslobađa potpunim sagorevanjem jedinice zapremine ili mase gasa na konstantnom pritisku od 1013,25 mbar jedinične zapremine ili mase gasa, pri čemu se uzima da su delovi gorive smeše na 15 C i 1013,25 mbar i da za produkte sagorevanja važe isti uslovi.
Postoje dve toplotne vrednosti:
— gornja toplotna vrednost (simbol Hs): smatra se da se voda koja je nastala za vreme sagorevanja kondenzovala;
— donja toplotna vrednost (simbol Hi): smatra se da je voda koja je nastala za vreme sagorevanja ostala u stanju pare.
[EN 437]
Za potrebe ovog standarda koristi se samo gornja toplotna vrednost.
Toplotna vrednost se izražava u jedinicama energije koje se odnose:
— ili na jediničnu zapreminu suvog gasa izmerenu u normalnim referentnim uslovima: 15 ºC, 1 013,25 mbar. Izražava se u megadžulima po kubnom metru (MJ/m3);
— ili na jediničnu masu suvog gasa. Tada se izražava u megadžulima po kilogramu (MJ/kg)
A component designed to be operated manually so as to control the movement of a control of the appliance, such as a tap.
deo projektovan za ručno upravljanje kojim se pomera položaj nekog upravljačkog elementa aparata, kao što je slavina itd.
deo projektovan za ručno upravljanje kojim se pomera položaj nekog upravljačkog elementa aparata, kao što je slavina itd.
Component parts of the appliance designed to hold or receive the food to be cooked (grids, turnspits, plates, etc.).
sastavni delovi aparata namenjeni za držanje ili prihvatanje hrane koja se priprema (rešetke, ražanj, tanjiri itd.)
sastavni delovi aparata namenjeni za držanje ili prihvatanje hrane koja se priprema (rešetke, ražanj, tanjiri itd.)
That which can be dismantled without using a tool.
ono što se može demontirati bez upotrebe alata
ono što se može demontirati bez upotrebe alata
The time between the extinction of the supervised flame and the closure of the gas supply to the burner and to the pilot.
vremenski interval od gašenja nadzirnog plamena do prestanka protoka gasa do plamenika i pilot-plamenika
vremenski interval od gašenja nadzirnog plamena do prestanka protoka gasa do plamenika i pilot-plamenika
Phenomenon characterized by the partial or total movement of the base of the flame away from the burner port.
pojava koju karakteriše delimično ili potpuno udaljavanje osnove plamena od otvora gorionika
pojava koju karakteriše delimično ili potpuno udaljavanje osnove plamena od otvora gorionika
A device which, due to the presence of a flame on the sensing element, keeps open the gas flow to the burner and pilot and which cuts off the gas supply to the burner and pilot in the case of extinction of the supervised flame.
uređaj koji zahvaljujući prisustvu plamena na osetljivom elementu održava otvoren protok gasa do glavnog gorionika i pilot-gorionika, ili prekida dovoda gasa do glavnog gorionika i pilot-gorionika u slučaju gašenja plamena koji se nadzire
uređaj koji zahvaljujući prisustvu plamena na osetljivom elementu održava otvoren protok gasa do glavnog gorionika i pilot-gorionika, ili prekida dovoda gasa do glavnog gorionika i pilot-gorionika u slučaju gašenja plamena koji se nadzire
A device allowing the gas rate to a burner to be set at a predetermined value according to the supply conditions.
The adjustment can be continuous (adjustment screw) or discontinuous (changing the calibrated orifices).
The operation of changing the setting of this device is termed the 'adjustment of the gas rate'.
uređaj koji omogućava da se protok gasa do gorionika podesi na unapred određenu vrednost prema uslovima napajanja gasom.
Podešavanje protoka gasa može da bude neprekidno (vijak za podešavanje) ili sa prekidima (promenom kalibrisanog otvora). Operacija promene podešenosti ovog uređaja naziva se "podešavanje protoka gasa"
uređaj koji omogućava da se protok gasa do gorionika podesi na unapred određenu vrednost prema uslovima napajanja gasom.
Podešavanje protoka gasa može da bude neprekidno (vijak za podešavanje) ili sa prekidima (promenom kalibrisanog otvora). Operacija promene podešenosti ovog uređaja naziva se "podešavanje protoka gasa"
The difference between the static pressure measured at the gas inlet connection of the appliance and the atmospheric pressure. It is expressed in millibars (mbar).
razlika između statičkog pritiska izmerenog na ulaznom priključku za gas na aparatu i atmosferskog pritiska. Izražava se u milibarima (mbar)
razlika između statičkog pritiska izmerenog na ulaznom priključku za gas na aparatu i atmosferskog pritiska. Izražava se u milibarima (mbar)
Transparent surface allowing the inside of the appliance to be seen.
providna površina koja omogućava da se vidi unutrašnjost aparata
providna površina koja omogućava da se vidi unutrašnjost aparata
A cooking device designed to hold the food to be cooked. Its useful component(s) can be rigid or flexible.
A grid with flexible useful components (called a 'wallet' grid) is made up of two jointed components enabling tight gripping of the food to be cooked. Each component consists of a rigid frame on which metallic wires are fixed and form a flexible mesh inside the frame distorting around the food.
pribor namenjen za držanje hrane koja se kuva (peče). Njegovi korisni delovi mogu biti kruti ili savitljivi.
Rešetka sa savitljivim korisnim delovima (koja se zove savitljiva rešetka) izrađena je od dva spojena dela koji omogućavaju čvrsto obuhvatanje hrane koja se kuva (peče). Svaki deo se sastoji od krutog rama za koji su pričvršćene metalne žice, formirajući savitljivu mrežicu unutar rama koja se savija oko hrane
pribor namenjen za držanje hrane koja se kuva (peče). Njegovi korisni delovi mogu biti kruti ili savitljivi.
Rešetka sa savitljivim korisnim delovima (koja se zove savitljiva rešetka) izrađena je od dva spojena dela koji omogućavaju čvrsto obuhvatanje hrane koja se kuva (peče). Svaki deo se sastoji od krutog rama za koji su pričvršćene metalne žice, formirajući savitljivu mrežicu unutar rama koja se savija oko hrane
An area of the appliance designed to be manipulated during normal use.
površina aparata koja se hvata rukom tokom uobičajene upotrebe
površina aparata koja se hvata rukom tokom uobičajene upotrebe
The product of the volume or mass rate and the calorific value of the gas, brought to the same reference conditions. It is expressed in kilowatts (kW). Symbol: Q. For the purposes of this standard, only heat inputs calculated from the gross calorific value are considered (see 3.32).
proizvod zapreminskog ili masenog protoka i toplotne vrednosti gasa, dovedenih u iste referentne uslove. Izražava se u kilovatima (kW). Simbol: Q. Za potrebe ovog standarda, koristi se samo toplotno opterećenje izračunato iz gornje toplotne vrednosti (videti 3.28)
proizvod zapreminskog ili masenog protoka i toplotne vrednosti gasa, dovedenih u iste referentne uslove. Izražava se u kilovatima (kW). Simbol: Q. Za potrebe ovog standarda, koristi se samo toplotno opterećenje izračunato iz gornje toplotne vrednosti (videti 3.28)
Small burners whose flame is designed to light another burner. They are called 'pilots' in this standard.
mali gorionici čiji plamen treba da upali drugi gorionik. U ovom standardu se nazivaju "pilot-gorionici"
mali gorionici čiji plamen treba da upali drugi gorionik. U ovom standardu se nazivaju "pilot-gorionici"
The time between the ignition of the supervised flame, the appliance being at room temperature, and the moment when the effect of this flame is sufficient to keep the closing member open.
vremenski interval od paljenja nadzirnog plamena do trenutka kada je uticaj nadzirnog plamena dovoljan da drži otvorenim uređaj koji zatvara dovod gasa, a pri tome je aparat na sobnoj temperaturi
vremenski interval od paljenja nadzirnog plamena do trenutka kada je uticaj nadzirnog plamena dovoljan da drži otvorenim uređaj koji zatvara dovod gasa, a pri tome je aparat na sobnoj temperaturi
A device to ignite one or more burners directly or indirectly, for instance through a flash tube.
It may be:
â either electric (resistance, spark, etc.);
â or thermal (flame, pilot, etc.).
uređaj koji omogućava paljenje jednog ili više gorionika, direktno ili indirektno, na primer pomoću cevi za posredno paljenje.
On može biti:
— električni (sa otpornikom, iskrom, itd.), ili
— termički (plamen, pilot-gorionik itd.)
uređaj koji omogućava paljenje jednog ili više gorionika, direktno ili indirektno, na primer pomoću cevi za posredno paljenje.
On može biti:
— električni (sa otpornikom, iskrom, itd.), ili
— termički (plamen, pilot-gorionik itd.)
A component part that admits the gas into an aerated burner. There are two types of injector:
â calibrated injectors where the section of the outlet
orifice is fixed;
â adjustable injectors where the section of the outlet
orifice is variable.
deo aparata koji ubrizgava gas u gorionik sa predmešanjem. Postoje dva tipa mlaznica:
— etalonirana mlaznica, u slučajevima kada je presek izlaznog otvora konstantan;
— podesiva mlaznica, u slučajevima kada je presek izlaznog otvora promenljiv
deo aparata koji ubrizgava gas u gorionik sa predmešanjem. Postoje dva tipa mlaznica:
— etalonirana mlaznica, u slučajevima kada je presek izlaznog otvora konstantan;
— podesiva mlaznica, u slučajevima kada je presek izlaznog otvora promenljiv
Phenomenon characterized by the return of the flame inside the body of the burner.
pojava koju karakteriše vraćanje plamena u kućište gorionika
pojava koju karakteriše vraćanje plamena u kućište gorionika
Any means of locking an adjuster, such that any attempt to change the adjustment causes the breaking of the sealing device or sealing material and makes the interference with the adjuster apparent. The adjuster is said to be sealed in the adjusted position. An adjuster sealed at the factory is considered as non existent.
svako sredstvo kojim se blokira uređaj za podešavanje tako da bilo kakav pokušaj promene podešavanja izaziva lom elementa za pečaćenje ili materijala za pečaćenje, čime svaka promena podešenosti uređaja za podešavanje postaje vidljiva. Kaže se da je uređaj za podešavanje zapečaćen u podešenom položaju. Smatra se da uređaj za podešavanje koji je zapečaćen u fabrici ne postoji
svako sredstvo kojim se blokira uređaj za podešavanje tako da bilo kakav pokušaj promene podešavanja izaziva lom elementa za pečaćenje ili materijala za pečaćenje, čime svaka promena podešenosti uređaja za podešavanje postaje vidljiva. Kaže se da je uređaj za podešavanje zapečaćen u podešenom položaju. Smatra se da uređaj za podešavanje koji je zapečaćen u fabrici ne postoji
Locking of an adjuster by the manufacturer or by an installer, in its adjustment position by any means (a screw, etc.).
blokiranje uređaja za podešavanje u podešenom položaju, na bilo koji način (pomoću vijka, itd.), koje obavlja proizvođač ili instalater
blokiranje uređaja za podešavanje u podešenom položaju, na bilo koji način (pomoću vijka, itd.), koje obavlja proizvođač ili instalater
The mass of gas passed in unit time. It is expressed in kilograms per hour (kg/h) or in grams per hour (g/h). Symbol: M
masa gasa proteklog u jedinici vremena. Izražava se u kilogramima po satu (kg/h) ili u gramima po satu (g/h). Simbol: M
masa gasa proteklog u jedinici vremena. Izražava se u kilogramima po satu (kg/h) ili u gramima po satu (g/h). Simbol: M
Any static or dynamic device designed to ensure soundness, for example: flat-faced joints, O-ring joints, conical joints, diaphragms, grease, pastes, putties.
svako statičko ili dinamičko sredstvo projektovan tako da može da osigura nepropusnost, na primer: ravni zaptivači, prstenasti zaptivači, konični zaptivači, membrane, mast, paste, kit i dr.
svako statičko ili dinamičko sredstvo projektovan tako da može da osigura nepropusnost, na primer: ravni zaptivači, prstenasti zaptivači, konični zaptivači, membrane, mast, paste, kit i dr.
A barbecue fitted with at least one wheel enabling it to be moved easily on the ground.
roštilj sa najmanje jednim točkom koji mu omogućava da se lako pokreće po tlu
roštilj sa najmanje jednim točkom koji mu omogućava da se lako pokreće po tlu
The value of the heat input of this burner, as declared by the manufacturer. Symbol: Qn
vrednost toplotnog opterećenja ovog gorionika, po deklaraciji proizvođača. Simbol: Qn
vrednost toplotnog opterećenja ovog gorionika, po deklaraciji proizvođača. Simbol: Qn
Set of two separate supply gas pressures applied because of the large difference between the Wobbe indexes within a gas family or a gas group:
â the highest pressure applies only with gases of low Wobbe index;
â the lowest pressure applies only with gases of high Wobbe index.
[EN 437]
skup dva različita pritiska za napajanja gasom, koji se primenjuju zbog velikih razlika između vrednosti Vobeovog indeksa pojedinih gasova unutar grupe ili podgrupe gasova:
— najveći pritisak primenjuje se samo na gasove sa malim Vobeovim indeksom;
— najmanji pritisak primenjuje se samo na gasove sa velikim Vobeovim indeksom
[EN 437]
skup dva različita pritiska za napajanja gasom, koji se primenjuju zbog velikih razlika između vrednosti Vobeovog indeksa pojedinih gasova unutar grupe ili podgrupe gasova:
— najveći pritisak primenjuje se samo na gasove sa malim Vobeovim indeksom;
— najmanji pritisak primenjuje se samo na gasove sa velikim Vobeovim indeksom
[EN 437]
A device allowing the aeration rate of a burner to be set at a predetermined value according to the supply conditions.
The action consisting in operating this device is termed 'primary air adjustment'.
uređaj koji omogućava da se protok vazduha kroz gorionik podesi na prethodno određenu vrednost prema uslovima napajanja gasom.
Radnja kojom se vrši promena podešavnja ovog uređaja naziva se "podešavanje primarnog vazduha"
uređaj koji omogućava da se protok vazduha kroz gorionik podesi na prethodno određenu vrednost prema uslovima napajanja gasom.
Radnja kojom se vrši promena podešavnja ovog uređaja naziva se "podešavanje primarnog vazduha"
The ratio of the mass of a volume of dry gas to an equal volume of dry air under the same temperature and pressure conditions.
odnos mase neke zapremine suvog gasa i jednake zapremine suvog vazduha pri jednakim uslovima temperature i pritiska
odnos mase neke zapremine suvog gasa i jednake zapremine suvog vazduha pri jednakim uslovima temperature i pritiska
That which can only be removed with a tool.
ono što se može ukloniti samo uz upotrebu alata
ono što se može ukloniti samo uz upotrebu alata
Solder for which the lowest temperature of the melting range, after application, is less than 450 °C.
lemljenje pri kojem je najniža temperatura topljenja sredstva za lemljenje, posle primene, niža od 450 ºC
lemljenje pri kojem je najniža temperatura topljenja sredstva za lemljenje, posle primene, niža od 450 ºC
Phenomenon appearing during incomplete combustion and characterized by a deposit of carbon on surfaces in contact with the flame or the products of combustion.
pojava koja se javlja tokom nepotpunog sagorevanja, a karakteriše je sakupljanje ugljenika na površinama koje su u dodiru sa plamenom ili sa produktima sagorevanja
pojava koja se javlja tokom nepotpunog sagorevanja, a karakteriše je sakupljanje ugljenika na površinama koje su u dodiru sa plamenom ili sa produktima sagorevanja
Condition of flames when the phenomena of flame lift or light back do not occur.
stanje plamena u kojem se ne pojavljuju ni otkidanje ni uskakanje plamena
stanje plamena u kojem se ne pojavljuju ni otkidanje ni uskakanje plamena
A device designed to isolate a burner from the gas supply pipework and to adjust its rate during use.
uređaj projektovan tako da odvoji gorionik od cevovoda za snabdevanje, kao i za podešavanje protoka gasa za vreme upotrebe
uređaj projektovan tako da odvoji gorionik od cevovoda za snabdevanje, kao i za podešavanje protoka gasa za vreme upotrebe
A cooking device enabling the rotation of the food to be roasted. Its rotation can be effected manually or using a mechanical or electrical motor.
uređaj za kuvanje (pečenje) koji omogućava okretanje hrane koja se peče. Okretanje se postiže ručno ili korišćenjem mehaničkog ili električnog motora
uređaj za kuvanje (pečenje) koji omogućava okretanje hrane koja se peče. Okretanje se postiže ručno ili korišćenjem mehaničkog ili električnog motora
Part of the device in contact with the food during cooking. In particular, the useful length of the turnspit is the maximum length which is capable of coming in contact with the foodstuff.
deo uređaja koji je u dodiru sa hranom tokom pripreme. Posebno, korisna dužina ražnja je najveća dužina koja može da dođe u dodir sa hranom
deo uređaja koji je u dodiru sa hranom tokom pripreme. Posebno, korisna dužina ražnja je najveća dužina koja može da dođe u dodir sa hranom
The volume of gas passed in unit time. It is expressed in cubic metres per hour (m3/h) or in cubic decimetres per hour (dm3/h), the gas being dry and under the reference test conditions. Symbol: V.
zapremina gasa proteklog u jedinici vremena. Izražava se u kubnim metrima po satu (m3/h) ili u kubnim decimetrima po satu (dm3/h), pri čemu je gas suv i pri referentnim uslovima ispitivanja. Simbol: V
zapremina gasa proteklog u jedinici vremena. Izražava se u kubnim metrima po satu (m3/h) ili u kubnim decimetrima po satu (dm3/h), pri čemu je gas suv i pri referentnim uslovima ispitivanja. Simbol: V
The ratio of the calorific value of a gas, by unit of volume, and the square root of the density of the same gas. The Wobbe index is called gross when the calorific value considered is the gross calorific value (see 3.32). It is expressed in megajoules per cubic metre (MJ/m3). Symbol: gross Wobbe index Ws.
odnos toplotne vrednosti gasa po jedinici zapremine i kvadratnog korena gustine istog gasa. Vobe indeks se naziva gornji ako se izračunava preko gornje toplotne vrednosti (videti 3.28). Izražava se u megadžulima po kubnom metru (MJ/m3). Simbol: gornji Vobeov indeks Ws
odnos toplotne vrednosti gasa po jedinici zapremine i kvadratnog korena gustine istog gasa. Vobe indeks se naziva gornji ako se izračunava preko gornje toplotne vrednosti (videti 3.28). Izražava se u megadžulima po kubnom metru (MJ/m3). Simbol: gornji Vobeov indeks Ws