effect which gives a significant reduction of the fitness for consumption of a food. A food can be adversely influenced, in particular by microbial pathogens or other unwanted micro-organisms, toxins, vermin and other contaminants
uticaj koji dovodi do znatnog smanjenja pogodnosti hrane za potrošnju. Na hranu mogu nepovoljno da utiču pre svega patogeni mikroorganizmi ili drugi neželjeni mikroorganizmi, toksini, štetočine i drugi kontaminenti
uticaj koji dovodi do znatnog smanjenja pogodnosti hrane za potrošnju. Na hranu mogu nepovoljno da utiču pre svega patogeni mikroorganizmi ili drugi neželjeni mikroorganizmi, toksini, štetočine i drugi kontaminenti
NOTE These areas are not to be confused with any others amongst those defined in other standards (e.g. electro-technical standards).
NAPOMENA Ove zone ne treba mešati sa bilo kojim drugim koje su definisane u drugim standardima (npr. standardima za elektrotehniku).
NAPOMENA Ove zone ne treba mešati sa bilo kojim drugim koje su definisane u drugim standardima (npr. standardima za elektrotehniku).
removal of soils; designed and constructed so that soils are removed by recommended cleaning methods (see 7.2.4)
uklanjanje nečistoća; projektovano i izrađeno tako da se nečistoće uklanjaju preporučenim metodama čišćenja (videti 7.2.4)
uklanjanje nečistoća; projektovano i izrađeno tako da se nečistoće uklanjaju preporučenim metodama čišćenja (videti 7.2.4)
presence of soils
prisustvo nečistoća
prisustvo nečistoća
material resistant to normally occurring action of chemical or electrochemical nature. It includes food processing, cleaning and disinfection according to the instructions for use
materijal otporan na uobičajenu pojavu dejstva hemijske ili elektrohemijske prirode. Obuhvata preradu hrane, čišćenje i dezinfekciju u skladu sa uputstvima za upotrebu
materijal otporan na uobičajenu pojavu dejstva hemijske ili elektrohemijske prirode. Obuhvata preradu hrane, čišćenje i dezinfekciju u skladu sa uputstvima za upotrebu
surface defect e.g. crack, fissure, which adversely affects cleanability
oštećenje površine, npr. pukotine, naprsline, koje nepovoljno utiču na mogućnost čišćenja površine
oštećenje površine, npr. pukotine, naprsline, koje nepovoljno utiču na mogućnost čišćenja površine
space wherein a product, ingredient, cleaning or disinfecting agents or soils may be trapped, retained or not completely removed during operation of cleaning (see Figures A.15 and A.16)
prostor u kojem se proizvod, sastojak, sredstvo za čišćenje ili dezinfekciju ili nečistoća mogu zadržati, ostati ili se ne mogu potpuno odstraniti tokom postupka čišćenja (videti slike A.15 i A.16)
prostor u kojem se proizvod, sastojak, sredstvo za čišćenje ili dezinfekciju ili nečistoća mogu zadržati, ostati ili se ne mogu potpuno odstraniti tokom postupka čišćenja (videti slike A.15 i A.16)
inactivation of all pathogens and a wide range of other micro-organisms to a level consistent with hygienic application of the equipment
inaktivisanje svih patogenih mikroorganizama i širokog spektra drugih mikroorganizama do nivoa koji je u skladu sa higijenskom primenom opreme
inaktivisanje svih patogenih mikroorganizama i širokog spektra drugih mikroorganizama do nivoa koji je u skladu sa higijenskom primenom opreme
ability of a surface to withstand the intended conditions of use, for example: to resist to damage caused by the action of the process, contact with the food being processed, thermal actions, handling and contact with any cleaning or disinfecting agents specified
sposobnost površine da izdrži predviđene uslove upotrebe, na primer: da izdrži oštećenje izazvano dejstvom procesa, dodir sa hranom koja se prerađuje, termička dejstva, rukovanje i dodir sa bilo kojim utvrđenim sredstvom za čišćenje ili dezinfekciju
sposobnost površine da izdrži predviđene uslove upotrebe, na primer: da izdrži oštećenje izazvano dejstvom procesa, dodir sa hranom koja se prerađuje, termička dejstva, rukovanje i dodir sa bilo kojim utvrđenim sredstvom za čišćenje ili dezinfekciju
For the purposes of this document, the terms and definitions given EN ISO 12100-1:2003 and the following apply.any product, ingredient or material intended to be orally consumed by human or animal
Za potrebe ovog dokumenta, primenjuju se termini i definicije dati u EN ISO 12100-1:2003, kao i sledeći termini i definicije.svaki proizvod, sastojak ili materijal namenjen za oralnu potrošnju od strane ljudi ili životinja
Za potrebe ovog dokumenta, primenjuju se termini i definicije dati u EN ISO 12100-1:2003, kao i sledeći termini i definicije.svaki proizvod, sastojak ili materijal namenjen za oralnu potrošnju od strane ljudi ili životinja
machinery surfaces which are exposed to the food and from which the food or other materials can drain, drip, diffuse or be drawn into (self returned) the food or food container (see Figure A.1)
površine mašine koje su izložene hrani i sa kojih hrana ili drugi materijali mogu da se cede, kaplju, razlivaju ili mogu biti uvučeni (vraćeni) u hranu ili posudu sa hranom (videti sliku A.1)
površine mašine koje su izložene hrani i sa kojih hrana ili drugi materijali mogu da se cede, kaplju, razlivaju ili mogu biti uvučeni (vraćeni) u hranu ili posudu sa hranom (videti sliku A.1)
taking of all measures during the preparation and processing of food to ensure that it is fit for human or animal consumption
preduzimanje svih mera tokom pripreme i prerade hrane, kako bi se osiguralo da hrana bude pogodna za ljudsku ili životinjsku potrošnju
preduzimanje svih mera tokom pripreme i prerade hrane, kako bi se osiguralo da hrana bude pogodna za ljudsku ili životinjsku potrošnju
junction of two or more pieces of material
veza dva ili više komada materijala
veza dva ili više komada materijala
material which, under intended conditions of use, does not retain substances with which it comes into contact so that it has no adverse influence on food
materijal koji pod predviđenim uslovima upotrebe ne zadržava supstance sa kojima dolazi u dodir, tako da nema nepovoljnog uticaja na hranu
materijal koji pod predviđenim uslovima upotrebe ne zadržava supstance sa kojima dolazi u dodir, tako da nema nepovoljnog uticaja na hranu
any area other than those specified above (see Figure A.1)
sve zone osim onih koje su prethodno utvrđene (videti sliku A.1)
sve zone osim onih koje su prethodno utvrđene (videti sliku A.1)
material which does not produce or release substances injurious to health under intended conditions of use
materijal koji pod predviđenim uslovima upotrebe ne stvara niti oslobađa supstance štetne po zdravlje
materijal koji pod predviđenim uslovima upotrebe ne stvara niti oslobađa supstance štetne po zdravlje
closing of an aperture so as to effectively prevent the unwanted entry or passage of any matter
zatvaranje otvora tako da se efikasno spreči neželjeni ulazak ili prolaženje neke materije
zatvaranje otvora tako da se efikasno spreči neželjeni ulazak ili prolaženje neke materije
design and construction of the shape and surface finish so as to prevent liquid from being retained
projektovanje i izrada oblika i završne obrade površine, tako da se spreči zadržavanje tečnosti
projektovanje i izrada oblika i završne obrade površine, tako da se spreči zadržavanje tečnosti
condition of a surface which satisfies operational and hygienic requirements
stanje površine koje zadovoljava radne i higijenske zahteve
stanje površine koje zadovoljava radne i higijenske zahteve
any unwanted matter, including product residues, micro-organisms, residual detergent or disinfecting agents
svaka neželjena materija, uključujući ostatke proizvoda, mikroorganizme, zaostala sredstva za čišćenje ili dezinfekciju
svaka neželjena materija, uključujući ostatke proizvoda, mikroorganizme, zaostala sredstva za čišćenje ili dezinfekciju
area composed of surfaces on which part of the food may splash or flow along under intended conditions of use and does not return into the food (see Figure A.1)
zona sastavljena od površina na koje deo hrane može da prsne ili da se duž njih sliva pod predviđenim uslovima upotrebe, pri čemu se taj deo ne vraća u hranu (videti sliku A.1)
zona sastavljena od površina na koje deo hrane može da prsne ili da se duž njih sliva pod predviđenim uslovima upotrebe, pri čemu se taj deo ne vraća u hranu (videti sliku A.1)
animals (including mammals, birds, reptiles and insects) which may adversely influence the food
životinje (uključujući sisare, ptice, gmizavce i insekte) koje mogu nepovoljno da utiču na hranu
životinje (uključujući sisare, ptice, gmizavce i insekte) koje mogu nepovoljno da utiču na hranu