mechanical textural attribute related to the amount of work required to masticate a solid product into a state ready for swallowing NOTE The main adjectives corresponding to different levels of chewiness are: â âmeltingâ: very low level, e.g. ice cream; â âtenderâ: low level, e.g. young peas; â âchewyâ: moderate level, e.g. fruit gums (confectionery); â âtoughâ: high level, e.g. old beef, bacon rind.
mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na količinu rada koji je potreban da se sažvaće čvrst proizvod do oblika spremnog za gutanje NAPOMENA Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi žvakljivosti su: – „topljivo”: veoma nizak nivo, npr, sladoled; – „nežno”: nizak nivo, npr. mladi grašak; – „žvakljivo”: srednji nivo, npr. voćne gumene bombone (slatkiši); – „žilavo”: visok nivo, npr. staro goveđe meso, koža slanine.
mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na količinu rada koji je potreban da se sažvaće čvrst proizvod do oblika spremnog za gutanje NAPOMENA Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi žvakljivosti su: – „topljivo”: veoma nizak nivo, npr, sladoled; – „nežno”: nizak nivo, npr. mladi grašak; – „žvakljivo”: srednji nivo, npr. voćne gumene bombone (slatkiši); – „žilavo”: visok nivo, npr. staro goveđe meso, koža slanine.
No information