Phone: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Standards sales: prodaja@iss.rs Education: iss-edukacija@iss.rs Information about standards: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Main menu

chewiness2) 2) There is no French equivalent noun. The term „masticabilité” is a proposed neologism.

English

Name
chewiness2) 2) There is no French equivalent noun. The term „masticabilité” is a proposed neologism.
Description

mechanical textural attribute related to the amount of work required to masticate a solid product into a state ready for swallowing NOTE The main adjectives corresponding to different levels of chewiness are: – „melting”: very low level, e.g. ice cream; – „tender”: low level, e.g. young peas; – „chewy”: moderate level, e.g. fruit gums (confectionery); – „tough”: high level, e.g. old beef, bacon rind.

Serbian

Name
žvakljivost2) 2) Ne postoji imenica koja je u francuskom jeziku ekvivalent. Termin „masticabilité” je predložena kovanica.
Description

mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na količinu rada koji je potreban da se sažvaće čvrst proizvod do oblika spremnog za gutanje NAPOMENA Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi žvakljivosti su: – „topljivo”: veoma nizak nivo, npr, sladoled; – „nežno”: nizak nivo, npr. mladi grašak; – „žvakljivo”: srednji nivo, npr. voćne gumene bombone (slatkiši); – „žilavo”: visok nivo, npr. staro goveđe meso, koža slanine.

Serbian

Name
žvakljivost2) 2) Ne postoji imenica koja je u francuskom jeziku ekvivalent. Termin „masticabilité” je predložena kovanica.
Description

mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na količinu rada koji je potreban da se sažvaće čvrst proizvod do oblika spremnog za gutanje NAPOMENA Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi žvakljivosti su: – „topljivo”: veoma nizak nivo, npr, sladoled; – „nežno”: nizak nivo, npr. mladi grašak; – „žvakljivo”: srednji nivo, npr. voćne gumene bombone (slatkiši); – „žilavo”: visok nivo, npr. staro goveđe meso, koža slanine.

Related standards

Related ICSs

No information