Phone: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Standards sales: prodaja@iss.rs Education: iss-edukacija@iss.rs Information about standards: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Main menu

Svetski dan metrologije

Kao i svake godine, i ovog 20. maja Direkcija za mere i dragocene metale Republike Srbije obeležila je Svetski dan metrologije zajedno sa sličnim institucijama u peko 80 zemalja sveta. Tog datuma je 1875. godine potpisana tzv. Metarska konvencija, čime je započeta formalna saradnja u oblasti metrologije na međunarodnom nivou.

Međunarodni biro za tegove i mere (BIPM) i Međunarodna organizacija za zakonsku metrologiju (OIML) svake godine organizuju obeležavanje Svetskog dana metrologije da bi se ukazalo na značaj i ulogu metrologije u našem svakodnevnom životu. Ove godine je sloganom "Mi merimo za vašu bezbednost" posebno istaknuto koliko naša bezbednost zavisi od metrologije i koliko dobijanje pouzdanih rezultata merenja omogućuju bezbednost gde god da se ona zahteva – prilikom letenja avionom, vožnji kolima, odredjivanju doza radijacije...

Nacionalna regulativa iz oblasti metrologije koja je zasnovana na preporukama OIML-a doprinosi uklanjanju tehničkih prepreka u trgovini, omogućava zaštitu životne sredine i optimalan zdravstveni sistem i stvara preduslove za postizanje naše bezbednosti.