Phone: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Standards sales: prodaja@iss.rs Education: iss-edukacija@iss.rs Information about standards: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Main menu

hardness

English

Name
hardness
Description

mechanical textural attribute relating to the force required to achieve a given deformation, penetration, or breakage of a product NOTE 1 In the mouth, it is perceived by compressing the product between the teeth (solids) or between the tongue and palate (semi-solids). NOTE 2 The main adjectives corresponding to different levels of hardness are:– „soft”: low level, e.g. cream cheese; – „firm”: moderate level, e.g. olive; – „hard”: high level, e.g. boiled sweets.

Serbian

Name
tvrdoća
Description

mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na silu koja je potrebna da dođe do deformacije, prodiranja ili oštećenja proizvoda NAPOMENA 1 U ustima se opaža pritiskom proizvoda zubima (čvrsto) ili između jezika i nepca (polučvrsto). NAPOMENA 2 Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi tvrdoće su: – „meko”: nizak nivo, npr. krem-sir; – „čvrsto”: srednji nivo, npr. maslina; – „tvrdo”: visok nivo, npr. tvrde bombone.

Serbian

Name
tvrdoća
Description

mehaničko svojstvo teksture koje se odnosi na silu koja je potrebna da dođe do deformacije, prodiranja ili oštećenja proizvoda NAPOMENA 1 U ustima se opaža pritiskom proizvoda zubima (čvrsto) ili između jezika i nepca (polučvrsto). NAPOMENA 2 Glavni pridevi kojima se opisuju različiti nivoi tvrdoće su: – „meko”: nizak nivo, npr. krem-sir; – „čvrsto”: srednji nivo, npr. maslina; – „tvrdo”: visok nivo, npr. tvrde bombone.

Related standards

Related ICSs

No information