Светски дан здравља прославља се 7. априла – на дан када је 1948. године основана Светска здравствена организација (WHO). Обележавање Дана здравља има сваке године другачију тему како би се јавности указало на највеће проблеме у вези са здрављем људи широм света. Овогодишња тема посвећена је безбедности хране, уз слоган: „Безбедна храна од њиве до трпезе”.
Уколико храна коју свакодневно конзумирамо није безбедна, може изазвати низ болести. Бројне бактерије, вируси, паразити и хемикалије могу се наћи у здравствено неисправној храни. Најсигурнији начин да организације у ланцу производње и дистрибуције хране континуирано остварују безбедност јесте увођење система менаџмента безбедношћу хране (FSMS). Серија међународних стандарда ISO 22000 даје смернице за доследно спровођење система безбедности на основу најбоље праксе. Српске стандарде из ове области доноси Комисија за стандарде и сродне документе Института KС E034-17, Системи менаџмента безбедношћу хране. На следећим странама можете видети списак донетих стандарда и листу стандарда планираних за доношење у овој години.
Институт за стандардизацију Србије ће 29. маја 2015. године организовати семинар на тему: „SPRS ISO 22000 и SRPS ISO/TS 22002-1 – Како имплементирати додатне захтеве за систем менаџмента безбедношћу хране”.