Svetski dan zdravlja proslavlja se 7. aprila – na dan kada je 1948. godine osnovana Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Obeležavanje Dana zdravlja ima svake godine drugačiju temu kako bi se javnosti ukazalo na najveće probleme u vezi sa zdravljem ljudi širom sveta. Ovogodišnja tema posvećena je bezbednosti hrane, uz slogan: „Bezbedna hrana od njive do trpeze”.
Ukoliko hrana koju svakodnevno konzumiramo nije bezbedna, može izazvati niz bolesti. Brojne bakterije, virusi, paraziti i hemikalije mogu se naći u zdravstveno neispravnoj hrani. Najsigurniji način da organizacije u lancu proizvodnje i distribucije hrane kontinuirano ostvaruju bezbednost jeste uvođenje sistema menadžmenta bezbednošću hrane (FSMS). Serija međunarodnih standarda ISO 22000 daje smernice za dosledno sprovođenje sistema bezbednosti na osnovu najbolje prakse. Srpske standarde iz ove oblasti donosi Komisija za standarde i srodne dokumente Instituta KS E034-17, Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane. Na sledećim stranama možete videti spisak donetih standarda i listu standarda planiranih za donošenje u ovoj godini.
Institut za standardizaciju Srbije će 29. maja 2015. godine organizovati seminar na temu: „SPRS ISO 22000 i SRPS ISO/TS 22002-1 – Kako implementirati dodatne zahteve za sistem menadžmenta bezbednošću hrane”.