Phone: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Standards sales: prodaja@iss.rs Education: iss-edukacija@iss.rs Information about standards: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Main menu

Данас је Светски дан хране

„Здрава исхрана за свет без гладних” („Healthy Diets for a #ZeroHunger World”) тема је овогодишњег Светског дана хране.
Како овим поводом наводи Међународна организација за стандардизацију ISO, више од 800 милиона људи на свету је гладно, а истовремено је готово исти број људи гојазан. Према Организацији за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO), свет пати од прехрамбене кризе.

Глобализација, урбанизација, климатске промене и политички сукоби довели су до ситуације у којој милијарде људи пате од неухрањености у многим облицима. Светски дан хране, који се сваке године обележава 16. октобра, покушава то да промени промовисањем глобалне свести и акцијама којима би се у свету без гладних (#ZeroHunger World) осигурала здрава исхрана за све.

ISO има више од 1.600 стандарда из области производње хране, који доприносе побољшању пољопривредних метода и дистрибуције, као и промовисању одрживе производње, истовремено побољшавајући безбедност хране и саме исхране. Штавише, они директно доприносе другом циљу одрживог развоја Уједињених нација – да се оконча глад, омогући безбедност хране, побољша исхрана и промовише одржива пољопривреда до 2030. године.

Серија стандарда ISO 22000 о менаџменту безбедношћу хране помаже организацијама да идентификују и контролишу опасности по безбедност хране, обезбеђујући поверење у сектор производње хране. ISO, такође, има низ стандарда усмерених на одрживе и одговорне методе производње, као што су ISO 26000 за друштвену одговорност и ISO 20400 за одрживу набавку. Они подстичу етичке услове рада и промовишу етичку праксу куповине у целом ланцу производње хране.

Техничка спецификација ISO/TS 26030, Примена ISO 26000 у прехрамбеном сектору, која је тренутно у фази развоја, такође ће значајно допринети нултој глади и бољој исхрани широм света. Нудећи јасне смернице о томе како интегрисати основна питања друштвене одговорности у прехрамбени ланац, она ће подстаћи сва предузећа да послују етички и одрживо.

ISO такође има бројне друге стандарде и упутства у вези са овом облашћу. На пример, недавно објављена серија ISO 34101 о одрживом и следљивом какаоу пружа сет смерница за еколошки прихватљиву пољопривредну праксу, бољу следљивост какао зрна и побољшане радне услове за све оне који су укључени у ланац снабдевања какаом.

Други пример је Међународни уговор о радионици IVA 29, Професионална организација пољопривредника – Смернице, који има за циљ да изгради професионализам организација малих фармера на тржиштима у настајању, омогућавајући им да уђу на глобално тржиште.

Да бисте сазнали више о томе како ISO међународни стандарди могу да помогну да се нахрани свет, погледајте у страницу посвећену томе https://www.iso.org/feeding-the-world.html