Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Danas je Svetski dan hrane

„Zdrava ishrana za svet bez gladnih” („Healthy Diets for a #ZeroHunger World”) tema je ovogodišnjeg Svetskog dana hrane.
Kako ovim povodom navodi Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO, više od 800 miliona ljudi na svetu je gladno, a istovremeno je gotovo isti broj ljudi gojazan. Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), svet pati od prehrambene krize.

Globalizacija, urbanizacija, klimatske promene i politički sukobi doveli su do situacije u kojoj milijarde ljudi pate od neuhranjenosti u mnogim oblicima. Svetski dan hrane, koji se svake godine obeležava 16. oktobra, pokušava to da promeni promovisanjem globalne svesti i akcijama kojima bi se u svetu bez gladnih (#ZeroHunger World) osigurala zdrava ishrana za sve.

ISO ima više od 1.600 standarda iz oblasti proizvodnje hrane, koji doprinose poboljšanju poljoprivrednih metoda i distribucije, kao i promovisanju održive proizvodnje, istovremeno poboljšavajući bezbednost hrane i same ishrane. Štaviše, oni direktno doprinose drugom cilju održivog razvoja Ujedinjenih nacija – da se okonča glad, omogući bezbednost hrane, poboljša ishrana i promoviše održiva poljoprivreda do 2030. godine.

Serija standarda ISO 22000 o menadžmentu bezbednošću hrane pomaže organizacijama da identifikuju i kontrolišu opasnosti po bezbednost hrane, obezbeđujući poverenje u sektor proizvodnje hrane. ISO, takođe, ima niz standarda usmerenih na održive i odgovorne metode proizvodnje, kao što su ISO 26000 za društvenu odgovornost i ISO 20400 za održivu nabavku. Oni podstiču etičke uslove rada i promovišu etičku praksu kupovine u celom lancu proizvodnje hrane.

Tehnička specifikacija ISO/TS 26030, Primena ISO 26000 u prehrambenom sektoru, koja je trenutno u fazi razvoja, takođe će značajno doprineti nultoj gladi i boljoj ishrani širom sveta. Nudeći jasne smernice o tome kako integrisati osnovna pitanja društvene odgovornosti u prehrambeni lanac, ona će podstaći sva preduzeća da posluju etički i održivo.

ISO takođe ima brojne druge standarde i uputstva u vezi sa ovom oblašću. Na primer, nedavno objavljena serija ISO 34101 o održivom i sledljivom kakaou pruža set smernica za ekološki prihvatljivu poljoprivrednu praksu, bolju sledljivost kakao zrna i poboljšane radne uslove za sve one koji su uključeni u lanac snabdevanja kakaom.

Drugi primer je Međunarodni ugovor o radionici IVA 29, Profesionalna organizacija poljoprivrednika – Smernice, koji ima za cilj da izgradi profesionalizam organizacija malih farmera na tržištima u nastajanju, omogućavajući im da uđu na globalno tržište.

Da biste saznali više o tome kako ISO međunarodni standardi mogu da pomognu da se nahrani svet, pogledajte u stranicu posvećenu tome https://www.iso.org/feeding-the-world.html