Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

ISO/IEC 3532-1 donosi veći potencijal u 3D medicinskom štampanju

Medicinsko 3D štampanje je segment koji se brzo razvija i ima široku primenu. Kako bi još brže i kvalitetnije napredovao donesen je novi standard koji daje smernice osmišljene da olakšaju deljenje podataka i procesa.

Široko korišćeno u razvoju medicinskih uređaja pogotovo u ortopediji, 3D medicinsko štampanje omogućava personalizovane dizajne i bržu, jeftiniju izradu prototipa i proizvodnju. 

Dozvoljavajući stvaranje anatomskih modela specifičnih za pacijente, 3D štampa je pomogla da se poboljšaju rezultati u dijagnozi i hirurgiji.

Profesor Kju Von Šim, vršilac dužnosti sazivača radne grupe za 3D štampanje i skeniranje u Zajedničkom tehničkom komitetu ISO/IEC za IKT rekao je da tehnologija omogućava veoma složene dizajne: „Potreban je pravi softver da bismo mogli precizno i dosledno da vizuelizujemo ljudsku anatomiju, ali postoji malo smernica i malo uputstava na međunarodnom nivou posebno za tehnologiju 3D štampanja“, ističe profesor i dodaje:

„Ovaj standard pruža standardizovane procedure i metode za softver za modeliranje medicinskog 3D štampanja, koji će biti od izuzetne pomoći u licenciranju softvera za medicinsko 3D štampanje u zemlji i inostranstvu.“

Novoobjavljeni standard, ISO/IEC 3532-1 Medicinsko modeliranje zasnovano na slici za 3D štampanje – Deo 1: Opšti zahtevi ima za cilj da reši to pitanje tako što će specificirati zahteve za medicinsko modeliranje zasnovano na slikama za 3D štampanje za medicinske primene. 

Standard pokriva aspekte kao što su tok procesa i zahtevi za obradu podataka poput 3D rekonstrukcije i vizuelizacije, kalibracije i validacije 3D konverzije i formata datoteke.

Široko rasprostranjena upotreba standarda će pomoći da tehnologija napreduje, kroz preporuku najboljih praksi i usklađivanje jezika oko tehnologije.

Foto: Canva