The force acting on the specimen and the calorimeter when they have been brought into contact with the heating cylinder.
sila koja deluje na epruvetu i kalorimetar kada se dovedu u kontakt sa grejnim valjkom
sila koja deluje na epruvetu i kalorimetar kada se dovedu u kontakt sa grejnim valjkom
The surface temperature of the contact area of the heating cylinder which is kept constant.
površinska temperatura zone dodira grejnog valjka koja se održava konstantnom
površinska temperatura zone dodira grejnog valjka koja se održava konstantnom
The relative speed by which the heating cylinder and calorimeter with the sample are brought into contact with each other.
relativna brzina kojom se grejni valjak i kalorimetar sa uzorkom dovode u međusobni kontakt
relativna brzina kojom se grejni valjak i kalorimetar sa uzorkom dovode u međusobni kontakt
The moment when the upper surface of the calorimeter and the bottom edge of the heating cylinder have approached to 10 mm.
trenutak u kojem se gornja površina kalorimetra i donja ivica grejnog valjka približe na 10 mm
trenutak u kojem se gornja površina kalorimetra i donja ivica grejnog valjka približe na 10 mm
The time between the start of the time measurement and the moment when the temperature of the calorimeter is 10 °C above its starting value.
vreme koje protekne između početka merenja vremena i trenutka kada temperatura kalorimetra postane za 10 C viša od početne vrednosti
vreme koje protekne između početka merenja vremena i trenutka kada temperatura kalorimetra postane za 10 C viša od početne vrednosti