Koliko puta ste u reklamama za kafu ili u sve rasprostranjenijim, svetski poznatim lancima kafeterija pročitali „100% čista instant kafa”. To ponekad piše i na pakovanjima kafe koja se kupuje za kućnu upotrebu, ali da li je zaista tako? Da li taj proizvod zaista sadrži samo kafu?
Da biste kao potrošač bili sigurni da je ta izjava tačna, neophodno je da postoje statistički pouzdani kriterijumi za autentičnost instant kafe, kao i metoda za detekciju falsifikata. Kriterijume za autentičnost instant kafe definiše međunarodni standard ISO 24114, koji je Institut za standardizaciju Srbije preuzeo u januaru ove godine kao srpski standard. Reč je o SRPS ISO 24114:2020, Instant kafa – Kriterijumi za autentičnost.
U ovom standardu je vrlo precizno definisano – ako ukupni sadržaj glukoze ili ksiloze u instant kafi koja je deklarisana kao „100% čista instant kafa” prelazi odgovarajuće granice specifikacije utvrđene u tački 5.2 pomenutog standarda, smatra se da je taj proizvod falsifikat. A određivanje sadržaja glukoze i ksiloze u instant kafi utvrđuje se u standardu SRPS ISO 11292:2020, koji je ISS takođe objavio u januaru.
Pored ovih standarda, ISS je u januarskom rešenju o objavljenim i povučenim standardima i srodnim dokumentima objavio još sedam standarda koji se odnose i na instant i na prženu i sirovu kafu. Ove standarde možete kupiti putem onlajn-prodaje ili u prodavnici Instituta, možete koristiti našu uslugu onlajn-čitanja standarda ili ih možete čitati, bez naknade, u prostorijama Instituta u Stevana Brakusa 2 u Beogradu ili u prostorijama regionalnih privrednih komora u Subotici, Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu.