Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Novi standard za bezbednost malih kućnih aparata

Kako bi u današnjem sveopštem nedostatku vremena korisnicima izašli u susret i omogućili kraće zadržavanje u kuhinji radi pripreme napitaka i hrane, proizvođači sve češće na tržište izbacuju nove proizvode. Tako, pored već uobičajenih ekspres-lonaca, aparata za kuvanje na pari, za kuvanje vode, kafe i sl., sve više u ponudi imamo i neke „nove” uređaje, poput sterilizatora, aparata za zagrevanje boca za hranjenje, za kuvanje pirinča i jaja, za pripremu sojinog mleka i jogurta, itd.

Ušteda vremena zahvaljujući ovim malim kućnim aparatima je nesporna, ali koliko se u njihovoj proizvodnji vodi računa o bezbednosti prilikom korišćenja tih aparata, to je već drugo pitanje. Upravo u cilju povećanja bezbednosti pri korišćenju ovih aparata objavljen je novi standard EN 60335-2-15, koji je ISS objavio na srpskom jeziku.

Do kog nivoa sme da se sipa voda u električne bokale, aparate za zagrevanje boca za hranjenje i ekspres-lonce, gde mora da stoji oznaka naznačenog kapaciteta, kada sme i na koji način se otvara ekspres-lonac i koliko često mu se moraju proveravati kanali u regulatoru pritiska, na koji način moraju biti zaštićeni električni aparati za koje je predviđeno da se moraju prati nakon upotrebe, koje aparate smeju koristiti čak i deca od 3 ili 8 godina i pod kojim uslovima, kako mora da bude konstruisan aparat za espreso-kafu da bi korisnik bio zaštićen od iznenadnog mlaza pare ili vrele vode, itd. Na sva ova i brojna druga pitanja odgovor daje novi standard SRPS EN 60335-2-15:2018 (https://bit.ly/2WbvMMY), koji je važan kako za proizvođače tako i za korisnike.