U saradnji sa Međunarodnom organizacijom za standardizaciju (ISO) i uz finansijsku podršku Nemačkog drustva za međunarodnusaradnju (GIZ) u ime Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Institut za standardizaciju Srbije (ISS) organizovao je 9. i 10. oktobra 2012. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije, seminar pod nazivom “ISO 22000 – Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane”.
Seminar je organizovan u cilju podizanja svesti stručnjaka iz prehrambenog sektora u Srbiji o prednostima implementacije sistema menadžmenta bezbednošću hrane u skladu sa međunarodnim standardom ISO 22000:2005, Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane – Zahtevi za svaku organizaciju u lancu hrane (koji je u našoj zemlji objavljen kao SRPS ISO 22000:2007, na srpskom jeziku). Seminaru je prisustvovalo oko 40 polaznika – predstavnika ministarstava, naučnih ustanova, fakulteta, privrednih organizacija iz prehrambenog sektora, konsultanata i zaposlenih u Institutu za standardizaciju Srbije.
Dobrodošlicu prisutnim polaznicima poželeo je gospodin Radiša Knežević, rukovodilac Sektora za opšte oblasti standardizacije, a zatim je direktor Instituta za standardizaciju Srbije mr Ivan Krstić pozdravio skup i otvorio seminar.
Glavni predavač na seminaru bila je gospođa Rita Benkirane iz Francuske, a nacionalna iskustva u primeni standarda ISO 22000 prenela je prof. dr Suzana Dimitrijević-Branković, vanredni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.O zakonskim obavezama uspostavljanja sistema bezbednosti hrane govorio je gospodin Nenad Vujović, načelnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla, kontrolu organske proizvodnje i kontrolu obrađivača duvana i proizvođača duvanskih proizvoda pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.
Gospođa Rita Benkirane se tokom svog predavanja usredsredila na zahteve standarda i na prednosti njegove implementacije, a učesnici su imali priliku da kroz diskusiju i grupne vežbe aktivno učestvuju u predavanju. Posebna pažnja je posvećena sledećim temama:
– bezbednost hrane i globalizacija,
– neophodnost primene sistema menadžmenta bezbednošću hrane,
– tumačenje zahteva standarda ISO 22000,
– odnos Codex HACCP sistema i standarda ISO 22000,
– prednost analize opasnosti u skladu sa standardom ISO 22000,
– uspostavljanje operativnih prethodno potrebnih programa (oPRP) i
– izrada HACCP plana.
Po završetku seminara, obavljena je i anketa koja je pokazala da su učesnici bili veoma zadovoljni organizacijom seminara, materijalom i profesionalnošću predavača.
Institut za standardizaciju Srbije će i u budućnosti organizovati slične seminare i radionice sa temama koje su zanimljive predstavnicima srpske privrede, naučnih i javnih ustanova, organa državne uprave i mnogih drugih institucija. Cilj ovakvih radionica jeste da se omogući predstavnicima privrede i drugih sektora u Srbiji da se bliže upoznaju sa standardima, kao i sa mogućnostima i prednostima njihove primene.

