Ovim dokumentom specificira se najveći sadržaj legirajućih i ostalih elemenata (videti tabelu 1) prisutnih u čeliku (koji se obično naziva fini lim) i koristi u proizvodnji ambalaže i komponenti za pakovanje ili za prevlačenje čelika, koji je kao gotov proizvod namenjen za upotrebu u dodiru sa prehrambenim proizvodima, proizvodima i napicima za ljudsku i životinjsku upotrebu. Za takvu upotrebu fini lim je obično prevučen, ali se može koristiti bez prevlake za neke masne ili suve proizvode. Glavni primeri korišćenja su: beli lim i čelik sa prevlakom hrom/hrom-oksida dobijenom elektrolitičkim postupkom za proizvodnju limenki za hranu i piće; limenke za klimatizaciju namirnica (šećer, čaj, kolači, čokolada, testenina itd); burad za nemineralna ulja, kante, bačve. Izbor materijala treba da bude prikladan za uslove korišćenja. Ovaj standard se primenjuje na hladnovaljane trake u obliku kotura ili limova. Ovaj standard se ne odnosi na vrste čelika koje ne pripadaju vrsti čelika za pakovanje koji je namenjen za upotrebu u dodiru sa prehrambenim proizvodima, proizvodima ili napicima za ljudsku ili životinjsku upotrebu.
NAPOMENA: Ukoliko se u polju sa nazivom direktive ne nalazi reč „harmonizovan“ (obeležena zelenom bojom), to znači da evropski standard nije citiran u OJEU.
POVUČEN
SRPS EN 10334:2011
95.99
Povučen
30. 12. 2024.
OBJAVLJEN
SRPS EN 10334:2024